6 Януари, 2017 16:07 868 0

Липсата на български еврокомисар не е проблем

  • кристалина георгиева-
  • еврокомисар-
  • европейска комисия-
  • оставка-
  • проблем-
  • маргаритис шинас

В края на месец октомври 2016 година българският еврокомисар подаде оставка

Липсата на български еврокомисар не е проблем - 1
Снимка: БТА/ AP

Фактът, че няма еврокомисар от България, не е проблем. Това заяви на журналистически въпрос говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас.

„Липсата на български комисар не е проблем. Лисабонският договор може да работи законно“, заяви говорителят, визирайки оставката на Кристалина Георгиева.

В края на месец октомври 2016 година българският еврокомисар заяви, че подава оставка, за да започне работа в Световната банка. Тя заяви, че е било чест за нея да служи на България и ЕС в продължение на седем години.

„Институцията може да функционира законно и с по-малко от 28 еврокомисари. Установената система осигурява приемственост в стратегиите и политиките в подобни ситуации, когато се изисква време за постигането на съгласие по номинацията за нов комисар“, заяви Маргаритис Шинас.

Той припомни, че преди няколко месеца Европейската комисия е имала подобна ситуация след оставката на британския еврокомисар Джонатан Хил.

„Кабинетът на Георгиева бе разпуснат. Онези членове на екипа й, които са служители на ЕК, се завърнаха в дирекциите, откъдето бяха дошли. Останалите, назначени на временен договор, ще напуснат след изтичане на срока за предизвестие“, поясни говорителят на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: