Last news in Fakti

10 Януари, 2017 07:51 4 000 11

Как Русия изпусна СССР

  • ссср-
  • русия-
  • социализъм

Много западни стратези и учени залагат в основата на своята оценка погрешно предположение: Съветският съюз също можел да стане свободен, само че с добра редакция в името му и изготвяне на правилната конституция. Но това само по себе си е загубена кауза. СССР имаше шанса да оцелее само дотолкова, ако Русия поддържаше контрола в империята - и само и единствено, ако Михаил Горбачов бе готов да използва силови методи, за да задържи този контрол.

Това коментира в анализа си за Project Syndicate Гиа Нодиа. Той е председател на Кавказкия институт за мир, демокрация и развитие в Тбилиси, Грузия.

Разпадането на Съветския съюз си заслужава да бъде отпразнувано подобаващо, защото то създаде нова възможност за развитие по огромната територия, която СССР някога държеше под своя контрол. Друга причина за празник е факта, че това разделение се постига по един относително уреден и мирен начин.

Но краят на СССР също може да се разглежда и като своеобразна победа за национализма.

Пълният анализ четете на Факти.бг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    18 10 Отговор
    как Русия, Украина, Беларус и Казахстан изпуснаха голямата купа!!!
    От руините на СССР, не им оставиха шанса, да създадат глобална супер-сила!!!
    Къде бе Украина преди 25 години, къде е днес!!???
    Каква мнима свобода и респект!???
    Кава фиктивна демокрация!???
    Не ставайте смешни!!
    Всичко е бошлаф
  • 2 бббббб

    16 4 Отговор
    С вътрешен предател!

    Коментиран от #3

  • 3 Чакалов

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "бббббб":

    -на име Михаил Сергеевич Горбачов......
  • 4 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    12 12 Отговор
    Към 1,2 ,3


    Може би ви лисват заплатите по 50 $? Или чакането за автомобил по 20 годинки? Или ви се ще да ви гонят от църквата по големите християнски празници !

    Ако ви лисват манифестацийте може и сега да излезете например в "северен парк " и да крещите колкото ви глас държи БКП - КПСС - вечна дружба ! Желая ви успех!!!

    Коментиран от #5, #6, #11

  • 5 гражданин на България

    12 8 Отговор

    До коментар #4 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    На мен ми липсва стандарта на живот, който особено през 70-те беше един от най-високите в света!
  • 6 бббббб

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    Мога да ти изброявам доста неща ,които ми липсват ,но гънките няма да ти позволят да го асимилираш.Все още като минавам през България виждам построените къщи на един и два етажа от нашите измъчени и тормозени баби и дядовци за 45год. социализъм,които сега повечето пустеят .В това число смятам и моите баби и дядо със своите двуетажни къщи от по-4 стаи на етаж.А,сега и една тоалетна немога да построя.Надявам се този 0.001% видима информация да не те затормози с асимилиране .За повече не виждам смисъл да изброявам.

    Коментиран от #7

  • 7 крали марко

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "бббббб":

    Такава е съдбата на бившите партийни велможи ! Едно време цялата държава им беше на разположение и дерибействаха както те си знаят, а сега и един кенеф не могат да построят!!!

    Не знам къде точно ходиш но когато си по свободен можеш да минеш през "люлин " ,"дружба " ,"младост" или които и да е друг квартал на София и да сравниш някогашните панелки които никой не иска да купува със съвременното строителство което се продава на "зелено"

    Коментиран от #8

  • 8 бббббб

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "крали марко":

    Социализъма построи и изгради цяла България . България не свършва със София. Става въпрос за възможностите на поколения хората ,които са живяли в една епоха и са оставили нещо след себе си на техните деца.Панелките може да са грозни ,но все още не са обезлюдели като лошо строителство и то по-добро от новото такова! Дори и цената не им пада.
  • 9 Kcaniba

    4 4 Отговор
    тук има много скудни душички, неоткъсвали дупенцата си от панелките у люлин тукеее ...
    Аланкуле, панелки има и във Франция, и във Швеция!!!
    Социализма е бил лош за Русия, разрушил я , и изгонил руските елити по целият свят!!
    В БГ, ако не бе социализъма, още на дедо си цървулите щеше да носиш!!!
    Осигурил е жилища на всички!! Пътища, тунели в планините , електростанции!!
    За 26 години ДЕМОкрация, какво има построено??
    На тиквата магистралата????!!!!
    Мерседеса ми покрай Сливен подскачаше на бабуните на новатамагистрала, сякаш съм по делиорманските друмища на 50 години, от тошевотро време!!!!
  • 10 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Че се е строяло така е, но темповете на развитие в западния свят са доста по-високи.Един път Ви дадох данните за Япония от срутена държава се превръща във втора икон. сила.
    То това нещо лидерите на соца го забелязват едва към края на 70-те години.През 80-те започват едни от най-големите икономически глупости на бг. комунистите да превърнат страната във високо индустриална страна.Наистина хубави неща е имало като компютрите Правец, но това което закопа социализма бяха мегаломанските проекти в сектор Тежкомашиностроене и Металургия.Аз съм от Русе и съм чувал, че само в КТМ-то по пътя за гр.Мартен от Русе са налети над 1млрд. лева и днес там няма такъв завод- просто защото няма пари и се оказва, че производителността е многократно по- ниска от едентична стока произведена от Западна страна.А разликата между панелно и тухлено строителство от собствен гръб, мога да коментирам- имаме два такива типа апартамента:В панелката постоянно има течове, разликата е огромна и когато се отопляваме зимата със сметките за ток.(Студопор и цимент - това са панелите, нямайки нужния термомост от въздух стените няма как да задържат топлината в помещенията).Дядо Тошо сигурно е знаел, че тухлено строителство може да изкара 100-120 години, докато панелното до 50-60години и ще почнат да падат изгнилите свръзки на заварките, ако не се укрепят.Да за 830 000 жилища . за да се санират трябват към 40 млрд. лева, иначе остават хората на улицата
  • 11 00000

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ":

    наистина няма какво да липса.До 1990 г.България е 21-ва икономика в света , 8-ма по образование и здравеопазване и индекс на човешко развитие.Причината е че след 1990 г. практически БГ е една разгромена държава останала като територия .Даже и опашки не са нужни щото освен боклук нищо не можеш да купиш.Сега имало банани на всяка крачка .Ами яж си ги и просперирай в една исниска бананова република.Впрочен Китай също е останал комунистически ама към днешна дата е 1-ва икономика в света и никой нечака на опашки за нищо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания