7 Януари, 2017 21:15 1 250 0

Почина бивш президент на Португалия

  • президент-
  • португалия-
  • мариу соариш

Той активно работи за налагането на демокрацията в Португалия

Бившият президент на Португалия Мариу Соариш е издъхнал в болница, съобщи Ройтерс. Той е смятан за бащата на демокрацията, съобщи АП.

Мариу Соариш е една от иконите на социалистическото движение в Европа. Той е бил външен министър, два пъти премиер, президент от 1986 до 1996 г. и европейски депутат. Освен това политикът работи активно за членството на родината си в Европейския съюз.

Мариу Соариш е издъхнал в болница в Лисабон, където беше приет на 13 декември.

Той активно работи за налагането на демокрацията в Португалия от 1974 г. след падането на военния режим. Той успява да налага дневния ред в политиката на родина си в продължение на близо 40 години.

След смъртта на съпругата му през юли 2015 г. Мариу Соареш постепенно се оттегля от обществения живот. Последната му публична поява е от септември миналата 2016 г. на възпоменателна церемония за съпругата му. На 7 декември отбелязва 92-годишния си рожден ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: