Last news in Fakti

9 Януари, 2017 17:02 2 321 0

Турция иска две неща от Тръмп

  • доналд тръмп-
  • турция-
  • фетхуллах гюлен-
  • кюрди-
  • сащ-
  • русия-
  • мевлют чавушоглу

Турция категорична - иска си Фетхуллах Гюлен, който бе посочен за организатор на преврата

Турция иска две неща от Тръмп - 1
Снимка: БТА/ AP

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му очаква две неща от новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и неговата администрация, съобщи „Хюриет“.

Турският дипломат изрази надежда, че новата американска администрация „няма да повтори грешките“ на Барак Обама, чийто пост ще бъде зает от новия президент на 20 януари.

Двете искания на турците са свързани с екстрадицията на живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен и спиране сътрудничеството със сирийските кюрди от YPG.

Според Мевлют Чавушоглу е от ключово значение тези две условия да бъдат изпълнение, за да бъдат запазени важните стратегически отношения между Анкара и Вашингтон.

Турският външен министър засегна и темата за отношенията с Русия. Той заяви, че скорошното помирение с Кремъл се е отразило положително на регионалните въпроси и икономически перспективи, но това не е за сметка на принципите на Анкара.

„Нашият диалог с Русия помага по много въпроси, но ние не се отказваме от нашите принципи. Подкрепяме териториалния интегритет на Грузия и Украйна. Не приемаме анексирането на Крим“, заяви Чавушоглу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: