14 Януари, 2017 07:44 3 661 20

Може ли китайският самолетоносач да се противопостави на US флота?

  • ляонин-
  • китай-
  • самолетоносач-
  • учения-
  • флот-
  • сащ-
  • кораби

Китайският самолетоносач ядоса Тайван преди дни

Може ли китайският самолетоносач да се противопостави на US флота? - 1
Снимка: БТА/ AP

Може ли единственият самолетоносач на въоръжение в китайските военноморски сили да се противопостави на американския флот и да бъде конкурентен? The National Interest дава отговор на този въпрос.

„Ляонин” извърши тренировъчни маневри в Южнокитайско море през последните дни. Преминаването му през Тайванския пролив пък повиши напрежението в региона. Китайските флот проведе упражнения и тества оръжия, което причини безпокойството на неговите съседи.

Самолетоносачът е бил ескортиран от няколко бойни кораба, а в маневрата са се включили изтребители J-15 и няколко хеликоптера, съобщиха от министерството на отбраната на азиатската страна. Тежките метеорологични условия са създали трудности, но от китайския флот определиха като ползотворно учението.

Видеокадрите от учението изглеждат впечатляващо, но именно това е целта им. Фактът, че китайски самолетоносач плава в океана отвъд своята акватория, не означава, че Пекин разполага с бойна група, която има пълна оперативна способност. Разгръщането на „Ляонин” е тест, от който армията може само да научи полезни уроци.

Командир от Народната освободителна армия заяви, че воаяжът на самолетоносача – заедно с ескортиращите го кораби – е важна първа стъпка в демонстрирането на сила от страна на Китай. За да бъде конкурентен, обаче, на американските си колеги, има още много път да извърви.

През 2015 година Пентагонът обяви в доклада си за китайската военна мощ, че „Ляонин” не разполага с възможност да бъде функционален и застрашителен на големи разстояния. Корабът е прекалено малък и няма възможностите на американските самолетоносачи от клас „Нимиц”.

Десетилетия отнеха на американския флот да усъвършенства използването и боравенето със самолетоносачи, които да увеличат бойната мощ на военноморските сили и мисиите зад граница. „Ляонин” не цели и да бъде конкурент към този момент по този показател. Китайците са в начален етап на този процес.

Ще минат дълги години, преди китайският флот да има реален шанс да се опълчи на американския в западната част на Тихия океан. Дали в крайна сметка ще успее? Възможно е, но ще минат десетилетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 OMG WTF

    5 8 Отговор
    Да... ако х'американците потопят всичките си кораби, подводници и самолети. Пхахахахааххахаахах

    Коментиран от #4

  • 2 Знаменосец

    28 10 Отговор
    И Китай, и Русия, и Индия имат потенциала да създадат доста силен флот, в това число и създаване на самолетоносачи, но тези страни не се стремят да водят войни в други части на света, а да защитават собствената си земя! Американците са точно обратното, те обикалят света, създават конфликти, унищожават държави, създават хаос, черпят чужди ресурси, изнудват партньорите си за пари, и какви ли още не свинщини! Където те са донесли своята " демокрация" - Либия, Ирак, Афганистан, Сирия, виждате какво става! Като са толкова " добрички" американците защо не си ги вземат всичките тия бежанци в САЩ, те са богата държава, могат да ги поят и хранят без да им е проблем? Да ама не, напукаха ги на Европа и на Турция и сега ние им сърбаме попарата! Но и това беше с цел, САЩ няма полза от силна Европа, а напротив, разделяй и владей! Не им се радвайте на американците, те не са добри хора, те са лицемери, алчни и безочливи! Не е тайна, че САЩ се управлява от евреи, а те са корена на злото в почти всичко!

    Коментиран от #7

  • 3 Аустин Пауърс

    8 5 Отговор
    Може и на британския флот даже да се противопостави но само при условие че е много бърз,че трябва да бяга бързо да не го настигнат.Че тогава ще си кажат мейд ин чайна брат тука се гледа външния вид не качеството хаха
  • 4 Сноудън

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "OMG WTF":

    Победителя в един бой не се определя от размера на "члена" на участниците в него!

    Коментиран от #6

  • 5 Кики

    10 6 Отговор
    До Знаменосец

    Това, което си написал е вярно, така е.С малко думи каза много.
  • 6 сербез путин

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Сноудън":

    Абсолютно си прав ако боя се водеше с" членове" а не с бойна техника!
  • 7 цървул

    10 15 Отговор

    До коментар #2 от "Знаменосец":

    Що не си завреш знамето в ...Знаеш къде.Русия била миролюбива.Кажи го на всичките им съседи ,дето са пропищели от тези монголски примати.Добре че са бедни и слаби ,че щяха да направят сумата поразии.Богатия не е опасен.Мръсник е бедния и слабия ,защото няма какво да губи.Мръсници и агресори са руснаците.Между другото и Русия се управлява от евреи веще 100 год.
  • 8 681 БЪЛГАРИЯ

    8 3 Отговор
    Абе какви са тези глупости къде ги измисляте незная флотът на САЩ е най-големият и силен с най-много самолетоносачи и военни бази от всичките страни имат . Поне 15 самолетоносача имат . Да може да бъде конкурент ако е един както на снимката сам в мрето !
  • 9 Макариченко

    6 10 Отговор
    И Китай, и Русия, и Индия имат потенциала да създадат доста силен флот, в това число и създаване на самолетоносачи, но тези страни не се стремят да водят войни в други части на света, а да защитават собствената си земя!



    По-големи глупости не бях чел от това, важното е да си вярваш... този самолетоносач е поръчан от СССР и произведен в Украйна както и Адмирал Кузнецов преди него, но парите не стигат за завършването на самолетоносача и е продаден на Китай. И така двете страни се сдобиват с по един авионосец. Та коя страна като Китай или Русия и т.н. не би искала да притежава 4-5 авионосеца питам аз.
  • 10 ASD

    8 6 Отговор
    Китай има хиперзвукови балистични противокорабни ракети, които минават през всякакво ПВО и са с много голям радиус на действие. Русия също така има хиперзвукови противокорабни ракети. САЩ НЯМАТ хиперзвукови ракети.

    Колко самолетоносача имат САЩ е безсмислено, защото те въобще няма могат да се доближат до бъдещ конфликт.
  • 11 кудош

    8 0 Отговор
    А нашият самолетоносач е най-конкурентен...събрал ни е всичките самолети на него... не е оставил даже и един на летците дори за тренировки... сега се приземиха и станаха пехотинци...даже началника им се видя в чудо и като няма на какво да лети, стана президент...нашият е толкова сериозно научно постижение, че вече 72 години научен комунизъм и мафия гълта повече пари от столовете на командирите си тук на постовете, че струва повече от всички самолетоносачи на света заедно. как примерно един Масатн спестява 50 милиона ей така за няколко години? Ами останалите на постовете на борда на самолетоносача тук? И е най-скъп и въпреки това няма пари за въоръжение? Колко ли години още ще плава така,у няма да доживеем да го видим въоръжен?
  • 12 ASD

    8 6 Отговор
    Русия в момента произвежда голямо количество малки кораби с антирадарно покритие. Едно ТАКОВА малко корабче има достатъчно въоръжение да затре цяла авионосна група/20-30 кораба/ за 30 минути.
    Китай произвежда кораби и подводници в такова количество, което е трудно да си представим.

    Въпросът кой има по-силен флот е доста разтегливо понятие. Особено ако след първите 30 минути война едната страна загуби 90% от ресурсите си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Знаменосец

    11 2 Отговор
    До цървула скъсан и до другите негови събратя, детоксикация летят в облаците, а те всъщност са американски стомашни газове, в следствие на преяждане с ЧУЖДИ блага!
    Уважаеми господа, в което не съм сигурен се, поради големия брой гейове по душа! Та уважаеми, спрете да насаждате злоба и омраза към Русия! Не ви се получава и знаете ли защо? Защото земята на България е пропита с руска кръв, която все още някой помним за разлика от вас! А от милия ви запад какво друго освен семенна течност и повръщано по курортите си имаме? Нима не унищожихме всичко руско и останало от комунизма тук и какво? По хубаво ли стана? Май единствените работещи отрасли са развъждане на м...ли, проститутки и престъпници? А колкото до цървула, детоксикация дава мнения кой какво и къде да си завира, недей! Много бой може да ядеш някъде, като се правиш на разбирач! Разбра ли?

    Коментиран от #19

  • 15 Ембака

    4 9 Отговор
    http://igor113.livejournal.com/27473.html


    Бутафорни раждасали курита тоя и руския също, горе го пише! Циганите имат поговорка - обувки няма, цигулка иска, че работата на руснаци и китайци е такава!
  • 16 миндю

    4 7 Отговор
    единственият Китайски самолетоносач може да се противопостави успешно само на единствения Руски такъв
  • 17 Киро

    3 3 Отговор
    Това жалко корито - джудже, с технологии от миналия век, може да се противопостави само да флота от виетнамски рибари!

    Всъщност, могат да ползват това корито на някой учение, да поцъкат малко по него...

    Коментиран от #18

  • 18 Сноудън

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    Алоо технолога, от кога хора със средно образование започнаха да разбират от технологии
    Гледаш кного филми момко и си въсбразяваш, че нещо което изглежда изнън земно е супер....., напротив - ненадежно!
  • 19 шефа

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Знаменосец":

    Прав си. За голямо съжаление обаче всички правителства, та дори и по време на БСП емнаха в един глас антирусийска политика. Упорито, методично, постоянно и по всякакъв начин. Обхванали са абсолютно всички средства: медии, училища, развлекателната дейност. Всичко. На нас, които сме видяли и онова и това време е трудно да ни промият мозъците, но на нашите внуци със сигурност. Само лека ретроспекция - Вярно, че по онова време имаше три вида сирене - краве, овче и дунавията, но беше истинско и полезно. Зряло не по-малко от 45 дни. Сега има сигурно стотици вида, но дори най-скъпите са ментета и в тях няма истинско мляко. Вижте майонезата. Ами има и вносна майонеза в която дори няма яйчен прах изобщо. Давам най-елементарния пример с храната, за да е по-лесно да разберат колко всичко е менте. Безработицата е менте. Отчитат се някакви статистики на регистрираните в бюрото по заетостта. Едва 10% обаче се регистрират от безработните там по ред причини. Демокрацията ни е менте. На едни избори се гласува за СДС, на други за БСП, на други за Герб после пак същите. По-голямата част от българския народ не иска да гласува за нито едни от тях, видно от активността, но друго в менюто няма. В политическото меню на ресторанта има избор между лайна, изпражнения, говна, повърня и т.н. На кой му харесват тези ястия? Друго обаче в менюто няма. Кюфтетата и пържолите отсъстват. Къде е демокрацията? Съдебната ни система е смешна, полицията също. Да не говорим за здравеопазването и
  • 20 шефа

    1 1 Отговор
    и образованието. За доблестната армия да споменавам ли? Та те дори не могат да спрат АГРЕСОРА - уж бежанци да не нахлуват през суверенната ни граница. Да. Може да звучи смешно, но те са АГРЕСОРИ. Първо се настаняват и задължават народа ни да ги храни и пои, да и осигурява топло, като по същото време на нашите деца в училищата е студено. За сега си траят, но ще видите като ги организират и достигнат критичната маса какво ще натворят. Меркел ни ги връща. Не ги връща в Афганистан и Сирия откъдето де факто са дошли, а в държавата в която първоначално са регистрирани. България и Гърция. Не Турция. Там те не ги регистрират. Държат ги в лагерите с въоръжена охрана и ги ползват за дипломатически лост. Война вече няма!!! Нали така. Що не си тръгват??? Нашето правителство даже не намеква за такова нещо, а и никой не повдига въпроса. Това питайте и обсъждайте. Пряко ни засяга. Ако проблема е транспорта, аз лично с моята кола ще превоза до границата поне 50 бежанци на няколко пъти. Нафтата, от мен. Иначе ще започнат да търсят права, работа, място за живеене, гражданство...
    Що се отнася за въоръжението на различните Велики държави, тук споровете много ми напомнят в моето детство, когато между нас децата сравнявахме на кой таткото е по-силен и дали ще може да набие таткото на другото дете.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания