Last news in Fakti

13 Януари, 2017 17:17 1 661 0

За какво се безпокоят в Кипър?

  • кипър-
  • преговори-
  • реджеп ердоган-
  • женева-
  • антониу гутериш

Според експерти обединение на острова не влиза в интереса на Русия

За какво се безпокоят в Кипър? - 1
Снимка: БТА/АР

Представителите на турската и гръцката общност в Кипър са обезпокоени, че Москва може да окаже влияние на процеса за постигане на мирен договор и да попречи на обединяването на острова.

„Мирното споразумение може да намали напрежението между ЕС и Турция, да рестартира официалното сътрудничество между Брюксел и НАТО, което е блокирано заради конфликта между Турция и Гърция, а така също може да даде на Анкара нов източник на газ“, пише Politico.

Според изданието такъв ход на събитията не влиза в интереса на Русия, а гърците в Кипър са обезпокоени, че Москва може да използва социалните мрежи и медиите, за да окаже влияние. Освен това не малка роля играели и връзките на Москва с гръцката православна църква.

В Женева продължава конференция за Кипър, открита от новия генерален секретар на ООН Антониу Гутериш. Тя се опитва да прекрати на продължаващото от 42 години разделение между турската и гръцката общност на острова.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. Самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република е призната само от Анкара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА