Last news in Fakti

14 Януари, 2017 13:58 3 002 6

Нова бактерия отговорна за зимната смъртност при пчелите?

  • пчели-
  • смъртност-
  • кошери-
  • бактерия

В проби от болни кошери бактерията се появява в 73 процента от времето

Изследователи от Университета на Уисконсин-Стоут са открили нова бактерия, която може да има пръст в смъртта на пчелите през зимните месеци.

По време на изследването кръвта на пчелите, професора по биология Джим Бурит и неговите ученици се натъкват на нещо необичайно. Това е бактерия,за която изглежда никой не е чувал. С помощта на експерти от Университета на Уисконсин-Мадисън, Бурит осъзнава, че това е нов вид, които може би допринеся за умрелите пчелни семейства през зимата.

"И най-вече, когато започнахме да го намери в съседните окръзи и дори в съседните щати, ние мислехме, че това наистина заслужава по-отблизо", каза Burritt.

Професорът и екипът му събира повече от 3000 проби пчелна мръв(хемолимфа) от кошери в цялия Уисконсин и Минесота. Бактерията, която нарекли Serratia marcescens щам sicaria, или SS1 за кратко, се появила в почти половината от всички проби.

В проби от болни кошери бактерията се появи в 73 процента от времето. Бурит каза, че неговите резултати показват, че SS1 може да има нещо общо с зимната смъртност при пчелите, но са необходими повече изследвания, за да се докаже.

"Изглежда като лесна връзка, защото ние открихме бактерията в пчели, които са болни и те са пчелите, които умираха през зимата."

"Но наистина е нещо друго, да се каже, че тази инфекция причинява зимната смъртност при пчелите."
Бурит и неговите ученици също открили, паразитни акари, които живеят в пчелните кошери носят SS1 бактерията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Златко

    3 0 Отговор
    В България пчелите умират и никой не го интересува.
  • 4 Капанар

    1 0 Отговор
    Бойко е виновен!
  • 5 МАТЕЕВ

    1 1 Отговор
    Считам,че публикацията е навременна за сведение и нашите научни работници трябва да проведат изследвания по този въпрос.

    Коментиран от #6

  • 6 misli posle govori

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "МАТЕЕВ":

    Кой Матеев сте?
    Росимир Матеев от Габрово ли сте. Вие почнахте бизнес с пчели преди 3-4 години, този бизнес печеливш ли към момента. Ами с форекса, там още ли търгувате?
    Аз знам за Вас от сайта ви за СТС Солар- фотоволтаиците, ако сте същия човек де?
    Пчелите в нашия край Русенско измират най-вече при кампаниите при пръскането на рапицата, като цяло болестите могат да си ги контролират пчеларите.