15 Януари, 2017 13:45 2 128 0

28 000 агенти ще охраняват инагурацията на Тръмп (ВИДЕО)

  • доналд тръмп-
  • сикрет сървис-
  • инагурация

Нападения с камиони, дронове или самотни снайперисти са сред основните заплахи

28 000 агенти ще охраняват инагурацията на Тръмп (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА/АР

Около 28 000 агенти на Сикрит сървис, Националната гвардия и федералната полиция ще се грижат за сигурността във Вашингтон на 20 януари, когато Доналд Тръмп ще положи клетва като президент на Съединените щати, предаде TАСС.

Нападения с камиони, дронове или самотни снайперисти са сред основните заплахи, за които са подготвени американските служби за сигурност преди официалните събития в петък, за които се очаква да се съберат около един милион души.

След нападенията срещу големи групи хора с камион в Ница, Франция, и в Берлин миналата година, американските власти взеха мерки, за да не допуснат подобни сценарии във Вашингтон. "Не ни е известно да има конкретна достоверна заплаха", каза министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън пред журналисти в силно охраняваната сграда, където петдесетина американски агенции съгласуват мерките за сигурност преди церемониите по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп.

"Терористичната среда в света сега е много различна дори от 2013 г., когато Барак Обама положи клетва за втори мандат", продължи Джонсън. Той каза, че има риск от нападения, планирани и извършени от хора, които са по-скоро вдъхновени, отколкото направлявани от джихадистки мрежи. "Трябва да ни тревожи екстремизмът на наша земя, екстремизмът, роден в САЩ и действията на саморадикализирали се хора", добави той.

Една от големите възможни заплахи е нападение с камион, който да се вреже в множеството. Периметърът ще бъде охраняван с тирове, самосвали и бетонобъркачки, за да не допуснем никакво навлизане на превозни средства без разрешение, продължи министърът, цитиран от АФП. Дългият списък на забранените предмети включва аерозоли, балони, велосипеди, лазерни фенерчета, и разбира се, оръжие и всичко, което наподобява оръжие.

Дроновете са забранени в небето на Вашингтон, но ние сме готови за възможността те да бъдат използвани и разполагаме с необходимата техника да им противодействаме, каза Джонсън.
Официалните прояви ще започнат в четвъртък с полагане на венци на Арлингтънското военно гробище.

В петък Доналд Тръмп ще положи клетва пред Капитолия, където се очаква да се струпат между 700 000 и 900 000 души, включително 99 групи протестиращи. На клетвата ще присъстват досегашният и новият президент, бивши президенти, министри, депутати и други високопоставени личности.

След това ще има тържествено шествие по Пенсилвания авеню до Белия дом и балове по случай встъпването в длъжност на Тръмп. В събота във Вашингтонската катедрала ще бъде отслужена тържествена литургия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА