20 Януари, 2017 15:05 1 446 1

ЮНЕСКО осъди разрушаването на паметници в Палмира

  • палмира-
  • ислямска държава-
  • юнеско-
  • ирина бокова
ЮНЕСКО осъди разрушаването на паметници в Палмира - 1
Снимка: БТА/АР

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви днес, че разрушаването на Тетрапилона и фасадата на Римския театър в сирийския град Палмира от бойци на групировката "Ислямска държава" е "ново военно престъпление", предаде ДПА.

"Това разрушаване е ново военно престъпление и огромна загуба за сирийския народ и за човечеството", каза Бокова.

По думите й ЮНЕСКО е получила съобщения и сателитни снимки, потвърждаващи разрушаването на Тетрапилона и повреждането на фасадата на театъра в Палмира. Двата древни паметника са сред обектите, включени в списъка на организацията на обекти, които са световно културно наследство.

"Този нов удар по културното наследство, само няколко часа след като ЮНЕСКО получи съобщения за масови екзекуции в театъра, показва, че културната чистка, провеждана от войнстващите екстремисти, има за цел да унищожава както човешки животи, така и исторически паметници, за да лиши сирийския народ от неговото минало и неговото бъдеще", заяви тя.

Според ЮНЕСКО около една трета от древния град на Алепо е разрушена при войната в Сирия, посочва ДПА. Тази седмица мисията на организация е извършила оценка на щетите, нанесени на обекти, включени в списъка на световното наследство. Според нея са нанесени "значителни щети" на Голямата джамия на Омаядите, Цитаделата и други исторически сгради.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    4 1 Отговор
    ЮНЕСКО осъди, но САЩ и Европенделите със санкциите срещо Русия, с помоща на логистика, въоръжаване на чалмите, с постоянният натиск за прекратяване на огъня, са довели до тази катастрофа!!
    Срам и позор - Цивилизацийооо