Last news in Fakti

23 Януари, 2017 19:01 966 2

Гръцките фермери започнаха символични протести

  • гърция-
  • фермери-
  • блокада-
  • протест

Гръцките фермери започнаха подготовка за мащабни протести, които се очакват идните дни, съобщи БНР.

Недоволството е провокирано от повишаването на данъци и осигуровки. В много райони на страната трактори вече бяха разположени на възлови места, по призива на сдружението на земеделците. Правителството пое ангажимент за изпълнение на някои от исканията на протестиращите, но постави условие, да не се стига до блокиране на пътища.

Земеделците от Верия прехвърлят трактори на пътен възел Колура, но засега не блокират движението. Те протестираха пред кметството в града, като бяха подкрепени от синдикалния работнически център и дори от таксиметрови шофьори. Обещават им подкрепа и на блокадите. Неформалният лидер на земеделците в района, Теодорос Папаконстантинос, заяви пред протестиращите:

Намеренията на кредиторите и на банките е да ни поставят на колене и да ни подчинят.Искат да направляват живота ни в техен интерес.Верия им отговаря с мощно "не".

На всички проведени днес заседания и срещи на протестиращите се постави акцент, че напрежението е породено от високите данъци, увеличените вноски за социално осигуряване и искане за повече субсидии, както и бързо изплащане на обещетенията. Борим се за оцеляване, пише на плакати, закачени на тракторите.

Магистралата Патра-Коринтос беше блокирана за два часа, а в област Илия също има струпване на трактори и много полиция, защото пътищата са силно заледени и се създава риск за пътни произшествия. Земеделците не действат единно и затова от всеки район решават кога ще се включат в протести. В четвъртък ще се включат от Лариса, а от Волос съобщават, че са готови, но в края на седмицата ще подкрепят общите протести.

В област Северна Гърция винаги имат своя различна политика и поведение на протести, а това са фермерите, които са в близост с границите с България. Засега те не посочват кога и къде ще блокират.

Непрекъснато се водят преговори между правителството и щаба на протестиращите. Много от депутатите на Сириза заминаха в избирателните си райони, за да овладеят протестите с обещания за частични облекчения в данъчното облагане.

Вчера пред "Хоризонт" Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи съобщи, че гръцките фермери са се отказали от блокадата на границата ни. Превозвачите ни обаче са готови с контрамерки, ако в последния момент гръцките фермери променят решението си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пеко таков

    1 0 Отговор
    Значи сега тея ако блокират и нашите не направят контра блокада не са хора Българите! Требе им се спре износа на скапаните домати и ябълки и патлиджан за България да видят те кой и как ще блокират!
    Гадни византийци!
  • 2 шефа

    2 0 Отговор
    Византиеца винаги се е доказвал като гад с главно Г. А пък ние винаги се доказваме като големи дупедавци с големо Д. Ако ние бяхме направили това, което те правят, не ми се мисли каква джабала щяха да вдигнат и кой знае какви глоби и неустойки щяха да ни осъдят. А ние си мълчим като....айде да не казвам. Само че има едно голямо НО. Тях ги поддържа гласно и негласно държавата за тия простотии. Организират ги от много високо ниво. А и нали виждате, че винаги протестират и правят блокади, когато е зимата или мъртав период за работа. Никой обаче не може да ме обеди, че организацията за тези протести идва от редовия малък производител на селскостопанска продукция.
    За съжаление нашето правителство предпочита да краде, краде, краде. И от кражби не и остава време да мислят за държавните работи. А отговора на византийската простотия трябва да е държавен, а не на отделния български шофьор или фирма имал нещастието да пострада от подобни блокади. И не само от това. Българските тираджии ги изтърсват от джобовете по целия път през византия без да са нарушители. И така ще бъде докато си избираме мишки. То и ние не сме виновни, защото в изборните листи ни предлагат или мишки, или мишоци, или мишлета, или плъхове, тук там някоя невестулка и друго няма. Ха сега избирай.
Новини по държави: