24 Януари, 2017 17:55 822 1

Зигмар Габриел не иска изборен дуел с Меркел

  • зигмар габриел-
  • ангела меркел-
  • канцлер-
  • избори-
  • алтернатива за германия-
  • мартин шулц

Той предлага досегашния председател на ЕП Мартин Шулц да е кандидатът на германските социалдемократи за канцлер

Лидерът на германските социалдемократи, вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел се отказва да се бори за канцлерския пост срещу лидерката на християндемократите Ангела Меркел, предадоха световните агенции.

Той предлага досегашният председател на Европейския парламент, социалдемократа Мартин Шулц да е кандидатът на германските социалдемократи за канцлер.

"Ако се кандидатирам за канцлер, ще се проваля и ще проваля и Германската социалдемократическа партия", каза Габриел пред германското списание "Щерн". Според него много по-добри шансове в битката за канцлерския пост би имал Шулц.

Габриел освен това предлага лидерският пост в ГСДП да премине в ръцете на Шулц.

Социалдемократите са с рекордно нисък рейтинг девет месеца преди федералните парламентарни избори, които ще се произведат на 24 септември. Те имат едва 20-процентно одобрение. За сравнение християндемократите на Меркел имат 38-процентно одобрение.

Досега се твърдеше, че Габриел ще бъде кандидат на социалдемократите за канцлер, а Мартин Шулц ще бъде новият германски външен министър, след като досегашният титуляр на поста Франк-Валтер Щайнмайер стане президент на Германия идния месец.

По-рано днес обаче в. "Цайт" написа, че Габриел, освен че се отказва от битката за канцлерския пост, ще се откаже и от поста министър на икономиката, за да се бори за поста на външен министър, предаде Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    1 0 Отговор
    Габриел нямаше шанс срещу Меркел.Той направи добре,че се оттегли.Мартин Шулц има шанс срещу Меркел.
Новини по държави: