25 Януари, 2017 14:24 2 433 9

ЕП не пусна агитацията на майчин език

  • агитация-
  • майчин език-
  • парламент

С голямо мнозинство на свое заседание Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение за затваряне на петицията за агитация на майчиния език.

В защита на позицията на България евродепутатите Петър Курумбашев (СиД/БСП), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ) поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС, в която се твърди, че има нарушение на избирателните права в България чрез забрана за използване на езици, различни от българския, по време на предизборни кампании. Позицията, демонстрирана в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема.

Те се обединиха около тезата, че този въпрос е от правомощията на държавите-членки. Добре е да се спомене, че Конституцията на Република България определя българския като официален език и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език. Следователно България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство. Нека уважаваме суверенитета на държавите-членки и техните национални специфики и не се месим там, където Европа няма правомощия.

За втори път в контекста на предстоящи избори в България евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС опита да решава на европейско ниво въпроса за забраната на предизборната агитация на турски език. Това предизвика остър дебат сред евродепутатите по време на заседанието на Комисията по петиции.

Европейският съюз, разбира се, няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Съществува ясна законодателна рамка на европейско ниво, подкрепена от съдебна практика на Съда на Европейския съюз и Европейския съд по правата на човека, по силата на която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава-членка и единствено посредством техните национални разпоредби.

Същото становище бе изразено и от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс в отговор на конкретно запитване по тази петиция - правилата, по които се провеждат избори в държавите-членки, не се определят на европейско ниво и това е запазено право на държавите-членки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    21 5 Отговор
    Турци,живеещи в България,които не са съгласни с нашите закони,да напуснат България.

    Коментиран от #5

  • 2 агитфес

    16 5 Отговор
    Така че мазния Местан да млъкне най-накрая, а ако не му изнася и иска да си агитира да си заминава за Анадола и да агитира за ердоганя !!!
  • 3 всички

    10 5 Отговор
    недоволни да плачат на рамото на султан ердоган - толкоз!
  • 4 Варна

    10 3 Отговор
    Предполагам, че фесовете няма да се откажат, но това е малко победа за нас.
  • 5 кроко

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Диди, поздрави за мнението!
  • 6 no fes

    8 3 Отговор
    Мръсни мазни фесове.Български не се научили да говорят ще се учат на турски.Хайде пътя и при онова джудже с мустачките да ви учи на демокрация.Ще се оплаквате от него на арменския поп не на евро комисията.
    Нагли гаджали.
  • 7 no fes

    8 3 Отговор
    Мръсни мазни фесове.Български не се научили да говорят ще се учат на турски.Хайде пътя и при онова джудже с мустачките да ви учи на демокрация.Ще се оплаквате от него на арменския поп не на евро комисията.
    Нагли гаджали.

    Коментиран от #8

  • 8 Трол

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "no fes":

    Нямаш си представа колко си прав. Пример: бундан сонра гйорюшоджеиз- означава-после (по късно) ще се видим. Това литературно. В нашия край турците го казват същото-сона гйорушчаз. Направи сметка как говорят и то при условие, че гледат само турска телевизия и си ходят редовно до майката родина.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: