25 Януари, 2017 19:47 1 459 7

Основната цел на процеса от Астана е постигната

  • астана-
  • преговори-
  • сирия

Страните потвърдиха постигнатите по-рано договорености за прекратяване на огъня в Сирия

Основната цел на процеса от Астана е постигната - 1
Снимка: БТА/АР

Като резултат от проведените в Казахстан преговори за Сирия Иран, Русия и Турция приеха Съвместно заявление, в което определиха Астана като ефективна платформа за пряк диалог. Страните потвърдиха постигнатите по-рано договорености за прекратяване на огъня.

В Съвместното заявление на страните, което бе прочетено от министъра на външните работи на Република Казахстан Кайрат Абдрахманов, е отбелязано, че делегациите от Русия, Турция и Иран подкрепят започването на преговорите между правителството на Сирия и въоръжената опозиция.

Специалният пратеник на Генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура започна своето изказване с думи на благодарност към Казахстан за организирането на преговорния процес по сирийския въпрос.

„Бих искал да изразя благодарност от името на Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за провеждането в Казахстан на това важно мероприятие, и в частност, на президента Назарбаев, за важния принос в постигането на мира в Сирия. Искам да отбележа ролята на сирийските страни – правителството на Сирия и опозицията. Изискваше се голяма политическа воля и от двете страни, за да дойдат и за първи път от дълги години да седнат на масата за преговори”, отбеляза Де Мистура.

Председателят на Сената на Парламента на Република Казахстан Касъм-Жомарт Токаев отбеляза уникалния, безпрецедентен формат на проведените в Астана преговори за Сирия. Те, от една страна, свидетелстват за нарасналата заинтересованост на цялата световна общност в урегулирането на тази криза, а от друга – признаването на потенциала на Казахстан и държавния глава Нурсултан Назарбаев като авторитетен и безпристрастен посредник в такова трудно дело.

По мнението на Токаев преговорите в Астана ще послужат като сериозен импулс за по-нататъшните преговори в Женева по този сложен проблем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    6 6 Отговор
    И най-лошия мир е по-добър от най-добрата война. Но това поразително прилича на поделянето на Германия след 2-та световна. Само че го няма кръчмаря да им "подпише" сметката.
  • 2 antimediator

    9 8 Отговор
    На всички е ясно ,че Иран, Русия и Турция искат да наложат някакъв мир изгоден за тях и да си направят реклама като голямите миротворци.
    Точно по тази причина на тази среща няма да се договори нищо.
  • 3 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    дано има мир ама до днес няма такъв.воюват на всички фронтове и всеки срещу всеки.към днешна дата има офанзиви в идлиб ,над дамаск ,до алепо постоянно си разменят артилерииски честитки,нападан е и пътя дето идва към алепо .воюват опозиция срещу правителство както и групите от опозицията една срещу друга.та дано се постигне някакво примирие ,но не го виждам въпреки приказките.споредн мен основните играчи са изтощени и примирието ще продължи докато поемат въздух или докато не се намеси нато решително както стана на другите подобни места.вижда се обаче че асад е все по-изолиран в преговорите и че решението за сирия вече не включва неговата воля,което все пак е един положителен ход в създадената ситуация.
  • 4 Трол

    1 6 Отговор
    Я какъв събор на козяшките колеги! Браво, похвално, ама нещо много кротко го давате. Така е, когато никой не ви обръща внимание. Пишете, пишете, не ми пречите! Даже защо не ви създадат един подсайт, само за вас, ще си бъдете, като попови лъжички в жабурняк-шорошка идилия. Айде спирам да не ви преча на "творческия" процес. Милите ми те...,чак се просълзих.

    Коментиран от #5

  • 5 ссс

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    Да де, никой не им обръща внимание, освен един путиноиден трол, всъшност си прав товарищ Никой !
  • 6 Kcaniba

    1 4 Отговор
    Тези страни поне търсят начини за спирането на войната!!!
    Къде са тези създали конфликтът и печелещи от вайната кървавите долари -
    Саудитска Арабия, Катар, Исраел и ФАЩ???

    Коментиран от #7

  • 7 ссс

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Не се отпускай много льолик, оти ке ти стягам пак обръчите, да знайш..