Last news in Fakti

27 Януари, 2017 02:30 814 0

$3632 за рядка птица

  • кокако-
  • птица

Има уловка - ендемичният вид най-вероятно е изчезнал

Новозеландска благотворителна организация предлага 5000 новозеландски долара (3632 щатски долара) за предоставени наблюдения на птицата кокако, обитаваща Южния остров, предаде ДПА. Има обаче уловка - ендемичният вид най-вероятно е изчезнал.

Птицата с отличителна оранжева обица на врата е уникална за Нова Зеландия и преди време е широко разпространена в горите на Южния остров и остров Стюарт.

Преди 2013 г. тя беше обявена за изчезнала, но след няколко наблюдения в списъка беше прекласифицирана под фразата "недостиг на данни", като по този начин се предизвика търсенето на повече информация за вида.

Залавянето на вероятно най-рядката птица на света е спешно, заяви председателят на благотворителната организация за южноостровното кокако Юън Кенеди.

"Ако тя все още съществува, ще има много малко представители на вида. Трябва много скоро да открием къде се намират, за да е по-успешно опазването им", каза той.

Възнаграждението ще бъде изплатено веднага, след като група новозеландски експерти орнитолози се съгласят, че птицата наистина съществува.

Всеки, който мисли, че е видял или чул птицата, може да публикува наблюденията си на страницата на организацията. Тъй като не съществува снимка на птицата, там е публикувано дигитално изображение на кокако, обитаващо Северния остров. Така хората ще добият представа как изглежда разновидността на птицата за Южния остров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА