Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Януари, 2017 23:00 1 811 36

Украйна отменя социалистически празници

  • украйна-
  • отменя-
  • празници

Готви се специален законопроект

Украинските власти може да отменят честването на празниците на 8-ми март, 1-ви май и 9-ти май, съобщи РИА Новости.

Това беше обявено от директора на украинския институт за национална памет Владимир Вятрович. Вече е започнала работа и по законопроект.

„Ние вече имаме календар с някои нови украински празници. Старите съветски празници обаче остават. За това е нужно да приемем определен законопроект. Вярвам, че депутатите ще подкрепят това предложение“, заяви Вятрович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 директора на украинския институт

    13 4 Отговор
    Малко е- трябва и часовия пояс да сменят!!!!
  • 2 а ся

    14 5 Отговор
    Тези да не са решили да се правят на " Македонци " ? Македония и македонците са едни единствени на този свят и други като тях "толкоз иубави " няма .
  • 3 тука е така

    4 11 Отговор
    Русия си заслужава това уважение което им отдават Украинците,руснаците с кой ли не се скараха по този свят,правете си изводите вие.

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    9 5 Отговор
    Когато човек си има кинти и е напред с матриала,всеки ден е празник.
  • 5 Лъчо

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "тука е така":

    На това не са социалистически празници... Украинските власти или са напълно некомпетентни или са толкова есесовски настроени, че каквото им се мерне неприятно пред очите все е русско или социалистическо? Истината е, че 1 Май е по идея на френските революционери създали Интернационала, борците срещу монархията на Луи-те, тези, които се бориха за френската революция и искаха демокрация, не монархически абсолютизъм. 9-ти Май е ден на приключване на Втората световна война, а това е истински Празник, за всеки нормален човек, защото войната е ад, а краят и е начало на мирен процес. 8 Март е празник на жената, но той е древен, даже древните са празнували баба Марта, също и богинята Лада - природата. Украинсикте назцисти на власт съвсем са изкукали - даже не знаят какви празници отричат? порошенко и гилдия насън виждат навред само русско и социалистическо май? добре, че не обявиха врабчетата за руснаци, че лошо им се пише на горките пилета...!
  • 6 Диди

    5 14 Отговор
    Лъчо,в Украйна на власт не са нацисти,тези изрази си ги наследил от руснаците.Те ,,харесват,,да казват думата ,,нацисти,фашасти,,не само за Украйна.Това е лъжливата политика на Русия.А какви празници ще имат за в бъдеще в Украйна,това си е тяхно право...руснацита до си гледат ,,тяхният боклук,, в тяхната си държава.Примерно в Германия ,,9 май,,не се празнува...германското правителство...фашасти ли са???

    Коментиран от #8, #10, #11

  • 7 гост

    8 4 Отговор
    До просяченко и компания,които явно смятат да нямат работници ,а роби
    от Уикипедия:
    Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

    Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души[2]. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

    През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за
  • 8 Лъчо

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Диди, ами фашисткият трети Райх бе осъщественн чрез масово зомбиране на германците и е естественно дас е чувствуват дискомфортно, ако се припомни историята. Кой обича да сис помня неприятни моменти? Нез ная дали тия на власт са фашисти, но е логично да се разбере, че след като Германия бе въвлечена като империалистически агрессор във Втората световна война и Райха бе разбит, то не обича да се празнува такъв празник, макар повечето хорица да печелят от това е там... какъв ли би бил живота им в Райха... натирени войници да робуват на диктатора им и да трепят невинни, умирайки за кефа на властта... че кой нормален обича такива неща?
  • 9 Диди

    5 14 Отговор
    Руснаците да си празнуват 9 май,спор няма за това.Сега се стигна до там,че украинците намразиха руснаците,прави са.Украйна е суверенна държава,която е и ще е дестабилизирана от Путин.Това е факт.
  • 10 да го кажем направо

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Даже поляците вече видяха,че нацистите в Украйна са реалност--ето ти малък фрагмент от филма на полски журналисти за украинските нацисти--https://youtu.be/f8fgBdS7R40.......и такива клипове има хиляди..--айде малко по-сериозно на такива теми!!!
  • 11 кроко

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Диди":

    Най-учтиво те съветвам просто да си мълчиш и да не се излагаш. Не се ли усещаш че и трите празника няма общо с комунизма, не величаят нещо комунистическо. А когато една власт започне да подменя празници, история в учебниците, да налага цензура в медиите.... всичко това са признаци на тоталитарна власт.

    Коментиран от #12

  • 12 ссс

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    Аре тогава Кроко, виж и се поинтересувай, колко празници са отменени и колко са сменени у твойта любима Русия, а и за цензурата провери, там също я има ! За историята, няиа такава държава, която да не е преписвала и переиначвала историческите факти в своя угода и те уверявам, че и тук твойта Русия не е сред последните ! Та какво каза за тоталитаризма ?

    Коментиран от #14

  • 13 Скорпион

    5 4 Отговор
    Ами тогава да празнуват началото на 1вата и 2рата световни войни и рождението на Хитлер пълни мизерници западняците ги подхлъзнаха Русия ги довърши.
  • 14 кроко

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "ссс":

    демокрация е и всеки може да си говори и прави каквото иска, но ако искаш да изглеждаш адекватно, говори по темите на които говорят другите.

    Коментиран от #15

  • 15 ссс

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "кроко":

    Льолик, всичко е по темата праздници, но лонеже ти нещо сам спомена (смени темата) нещо за история, цензура и т.н. и аз ти зададох въпросче на което ти льолик-тролик, както винаги нямаш отгоаор. Да и след като ти казваш, че е демокрация и всеки може да говори каквото си иска, защо тогава правиш на Диди забележки и учтиво я "съветваш" да мълчи ? Та какво каза там за адекватност ?

    Коментиран от #17

  • 16 празнуващ

    7 0 Отговор
    И 1-ви май и 8-ми март са социалистически празници, но водят началото си от Щатите.
  • 17 кроко

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "ссс":

    Диди, въпреки че е жена и би грябвало поне за 8-ми март да не е съгласна, никак не ме учудва мението и, но все пак се изказва по темата.

    А ти, говориш за нещо съсвем друго. Темата въобще не е празници, а Украинската вътрешна политика и нейните признаци. Това че ти виждаш същите признаци в някоя друга държава в някое друго време, няма лошо, но не е по темата и изгледжаш както винаги супер неадекватно. Капиши?

    Коментиран от #18

  • 18 ссс

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "кроко":

    Добре де льолик, кой си ти, че я съветваш Дида да мълчи, ако аз на теб ти дам такъв дружески "съвет" сугурно няма да ти е много приятно нали ? Ся, по темата : всичко което съм написал си е точно по темата льолик, съветски празници. Ти отбелязваш, че щом значи в Украйна сменяли празниците, значи там било тоталитаризъм, цензура и ала бала... А аз ти отварям зъркелите, че по твоята логика, след като и в Русия смениха и отмениха сума ти и празници, значи и там има тоталтаризъм, цензура и ала бала... Всичко е по темата, льолик-тролик, къв ти и прублема !?

    Коментиран от #21

  • 19 Диди

    1 4 Отговор
    Не съм писала,че 8 ми Март да бъде отменен,аз си празнувам този женски ден с удоволствие.Всеки народ има право да празнува и прави промени както мисли за добре.Знаем че в Украйна има неонацисти,не съм оспорила,но такива ги има във всяка държава.Дори да не ви харесва това на вас ,,обичащите Русия,,че Украйна е суверенна държава,това е факт.А какви пропаганди прави Русия там за да я дестабилизира,това е безспорно.

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 20 Диди

    1 4 Отговор
    ССС,можеби не си обърнал внимание,че най вече ,,русофилите,,обиждат когато има мнение различно от тяхното.А съвет всеки може да даде на всеки в дадена ситуация,но не така както е тук по форумите.Аз ще пиша мнението си и ако на някой не му хареса...ще кажа...никой не ви кара насила да четете написаното от мен.

    Коментиран от #26

  • 21 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "ссс":

    къв ти е проблема да разбереш че не говорим за тоталитаризма в Русия, Северна Корея или Китай, а за този в Украйна? Темата е „в Украйна отменят праницищ, не „в Русия от менят празници”. Ся зацепили що изглеждаш винаги неадекватно?

    Коментиран от #25

  • 22 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    Ти въобще прочете ли статията, преди да напишеш най-първото си малоумно мнение?
  • 23 Тито

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    Диди-права си че в сяка държава има неонацисти---но в Украйна те са на власт..Да ти кажа само един факт,потвърждаващ моите думи.През 2012г. в Евро Парламента гласуваха,че украинската партия"Свобода" е неонациска и писаха на тогавашният президент Янукович да бъде забранена.А по време на Майдана,същата тази партия извади на площада своите подръжници и участваха в преврата-а сега-в днешно време тази партия е трета сила в украинският парламент---имат даже министри в правителството...схващаш ли сега???Ето откъде идва това,че вече хората силно се дразнят от двойният аршин и лицемерието на политиците в Европа...Та Диди-стига с тези лозунги-ами гледай подробностите--както е казано истината се вижда в малките неща....-та има ли в управлението на Украйна фашисти....
  • 24 кроко

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    И освен това, което ти е казал №23, властта в Украйна е толкова легитимна и независима, колкото може да бъде властта в една колония. Т.е. много от решенията им въобще не са „тяхна работа”. Също така, като казваш че си е тяхна работа какви празници ще имат, значи подкрепяш отмяната на 8-ми Март, а ако беше прочела статията, може би щеше да разбереш че и него го отменят.

    Не се сърди като те наливат, ами мисли преди да пишеш нещо.
  • 25 ссс

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "кроко":

    А твоя проблем льолик е, че в чуждото око виждаш и песъчинка, а в своето и камък не забелязваш ! Тоест за проблемите на украинците ти си много загрижен, виждаш ги винаги и от далеко, знаеш ги като отче наш. Но същите тези проблеми на съседната държава теб не те итересуват ти за тях не си чувал и не искаш да ги знаеш. Та, така и не разбрах, твоето мнение - Има ли сега тоталитаризъм в Русия или няма ?

    Коментиран от #27

  • 26 ссс

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Диди":

    Така е Диди, съгласен съм с теб ! За русофилите, всеки който има мненик различно от тяхното е предател, толераст, либераст и т.н. Но всъщност самите те са именно такива и точно затова аз постоянно ги мортя тука.
  • 27 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "ссс":

    Когато има тема за тоталитаризма в Русия, ще разбереш мнението ми. Сега да поспорим ли за това кого мориш като си прекарваш времето във форума, пишейки глупости от нямане какво да правиш?

    Коментиран от #28

  • 28 ссс

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "кроко":

    Но, тая новина съвсем не е за тоталитаризма в Украйна, а за соц празниците и ала бала! Точно ти тука вметна майсторски по тролски темата за тоталитаризма, цензурата и т.н. А аз само те попитах за мнението ти, къв ти е проблема !?
  • 29 Диди

    1 3 Отговор
    Кроко първото ми изказване беше отговор на Лъчо.Дали съм прочела статията....глупав въпрос.А сега до нацистите.Че той Путин поддържа такива в Европа,с цел разрухата й.А постоянно тяхната пропаганда в Русия,че европейците са фашисти,че за всичко запада е виновен,това ,,политика,,ли наричаш?

    Коментиран от #32

  • 30 тито

    4 1 Отговор
    Диди..вече почваш да си измисляш.Кога Путин е казал че на Запад са фашисти-дай поне един линк на това инфо...Ако е казал че Запада подьржа фашистите в Украйна е бил напьлно прав.Путин винаги е говорил с уважение кьм Европа-а това че европейците скачат по свирката на САЩ и са срещу всичко руско си е техен проблем...Незабравяй какво викаха в Берлин немците-Меркел в Сибир...Путин в Берлин-та пак ти казвам-гледай подробностите-там е истината...
  • 31 кроко

    3 1 Отговор
    Всичко много хубаво, имаш право на всякакво мнение и трудно можеш да ме учудиш, но аз коментирам думите ти „А какви празници ще имат за в бъдеще в Украйна,това си е тяхно право”. Прочети пост №6, нали ти си го писала?

    №23 ти е писал коя партия има министри в Украйна и какво представляват като идеология, а аз ти казвам че в определена степен властта в Украйна не е независима и легитимна, и ти отбелязвам че ако подкрепяш действията им, все едно подкрепяш една тоталитарна власт, защото при тях има много тоталитарни признаци, и сега искат дори да махнат 8-ми Март, а ти ги подкрепяш!

    Сега прочети ти какво си ми отговорила и ако не можеш да ми отговориш по същество, не си прави труда да пишеш обичайните си безсмислици. Пак ти казвам, чети кой какво е написал, мисли и чак тогава отговаряй, щото понякога изглеждаш супер неадекватно, почти като този под теб.

    п.п. и по-добре спри с опитите да употребяваш кавички, и без това ги лепиш неправилно и ти е трудно докато пишеш.
  • 32 кроко

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Диди":

    Предишния ми коментар е към теб.
  • 33 Диди

    1 3 Отговор
    Тито,ти грешиш.Мога да ти напиша повече по въпроса,но сега нямам време.Ще ти пиша и за тези които пишеш,какви лозунги са правили за Меркел,това са така наречените ,,русланддойче,,.Приятен ден на всички.

    Коментиран от #34

  • 34 кроко

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "Диди":

    Диди, ти винаги можеш да напишеш повече по въпроса, но никога нямаш време да защитиш думите и позицията си. Можеш само да дрънкаш празни приказки и когато някой ти навре в лицето колко си повърхностна и некомпетентна, да мрънкаш че те обиждали. Хубаво че се засягаш, нормално е щото истината боли, но вземи поне малко да си размърдаш мозъка.
  • 35 Диди

    0 0 Отговор
    Тито,хората които скандираха ,,Меркел в Сибир,,Путин в Берлин,,бяха от десните Пегида и така наречените руски германци,които преди години дойдоха от Русия.Тази демонстрация беше предавана официално по телевизията в Русия и коментираха колко зле става в Германия.Преди годшна имаше случай с едно 13 годишно момиче от руските германци,което беше изчезнало,на следващият ден се е прибрала и е казала,че била изнасилена от бежанци.Полицията започна да разследва,и в същото време руските германци организираха демонстрация и обвиняваха че полицията искала да укрие случая.В същото време даваха това по телевизията.Руснак говореше на подиум за изнасилването и от тълпата друг руснак го запита...дали той е бил там,че говори така.Веднага излязоха накакви бабаити и хванаха руснака и го отвидоха насила от там.Ден по късно писаха по фейсбук че този руснак е бил хомосексоалист,а той не е такъв..бил е и заплашван.Накратко.Лиза не е била изнасилена,имала е лоши оцинки и затова е приспала при 19 годишният си приятел.Два мисеца преди това,тя е имала сеск с двама мъже от турски произход,не е била изнасилена,признала е.В тоза случай се намеси и Лавров,но той получи и отговорът от Стайнмайер.А да не говорим за руската пропаганда по случая.В Германия казаха че ще съдят инициаторите които са организирали размириците.Путин поддържа дясно радикалните,дори и във Франция крайнодясната партия Национален Фронт на Марин Лъо Пен.Да не забравим и Рашън Тодей ,които са в Берлин.Пропаганда в им
  • 36 Диди

    0 0 Отговор
    Пропаганда в името на ИЗОСТАНАЛАТА РУСИЯ.А когато миналата година дойдоха рокерите на Путин,те се срещнаха с хора от крайнодесните.За нощните вълци,някои тук бяха казали...по нашите улици има идиоти,дали с тез са малко повече,какво пречи.Русия никога няма да стигне нивото на Германия.Путин да си гледа дружките страни където му е мястото.
Новини по държави: