Last news in Fakti

28 Януари, 2017 12:00 8 307 7

Атомният апокалипсис над главите ни

  • атомна бомба-
  • симулация-
  • ядрени оръжия-
  • война-
  • световна война-
  • ядрени сили

Вижте какво би се случило с България, ако...

Атомният апокалипсис над главите ни - 1
Снимки: shutterstock

„И тези атомни бомби, които науката разпръсна по света тази нощ, бяха странни, дори за мъжете, които ги използваха.“ Този откъс от новелата на Хърбърт Уелс „Освободеният свят“ (The World Set Free) задава началото на края, до който някой ден ще доведе използването на най-разрушителното и смъртоносно оръжие, познато на човечеството.

Историята е изпъстрена с кървави и разрушителни конфликти. Два от тях завъртат във вихъра на смъртоносния си танц целия свят, заради което получават и гръмкото название Първа и Втора световна война. Всички ние учим за тях, помним ги и си повтаряме, че това никога повече не трябва да се случва. Но какво би станало ако пренебрегнем уроците на историята и забравим за милионите жертви на войните. Какво би станало, ако допуснем светът отново да бъде въвлечен във война, чиито мащаби биха били толкова чудовищни, че да я наречем Трета световна война?

Светът днес изглежда по-враждебен от всякога. Отношенията между страните се обтягат все повече, а в много точки на света се водят конфликти и войни, някои от които заплашват да прераснат в тази ужасяваща Трета световна война, от която се боим.

Освен двете най-големи ядрени сили — САЩ и Русия, атомно оръжие разработват и притежават и Великобритания, Франция, Китай, Индия, Израел, Южна Африка, Пакистан и Северна Корея. И макар никоя от тези държави в момента да няма интерес да пусне атомна бомба над главите ни, това може да се промени ако светът бъде въвлечен в нова световна война, по-страшна и по-разрушителна от тази, описана в пророческите книги на Уелс.

Атомният апокалипсис над главите ни

Опасенията от използването на ядрено оръжие изглеждат все по-реални и все по-близки в контекста на трудните отношения между Вашингтон и Москва и непрестанните ядрени провокации на Пхенян.

В духа на надвисналата евентуална заплаха от ядрена война един американски историк, посветил се изцяло на ядрените оръжия, е разработил интерактивна карта, която показва какви биха били пораженията от атомни взривове. Алекс Уелърщайн от Института за технологии "Стивънс" (Stevens Institute of Technology) е посветил много от времето си на уеб платформата NukeMap, чрез която всеки интернет потребител би могъл да види какво ще се случи с даден град, ако бъде ударен от атомна бомба.Атомният апокалипсис над главите ни

Платформата дава възможност да се избере вида и мощта на бомбата, както и височината на детонацията. След задаване на конкретните параметри, алгоритъм изчислява разрушенията и потенциалните жертви, които взривът ще причини. Периметърът, който ще бъде засегнат от експлозията е разделен на зони, оцветени в различен цвят, в зависимост от отдалечеността си от центъра на същинския взрив. Оцветената в жълто зона е самият огнен взрив. Червеният цвят показва зоната на поражения от ударната вълна. В зелено е показана зоната на поражение от радиация. Следва сивата зона на картата показва докъде биха се простирали пораженията от отслабващата ударна вълна. Най-външният кръг, който е жълт, показва обсега на термалната радиация, която би причинила изгаряния от трета степен.

България също би могла да бъде цел на атомна бомбардировка. Колкото и невероятно да звучи за някои, страната ни е била под реална заплаха от ядрено оръжие по време на Студената война. Това показват документи на американското стратегическо военновъздушно командване от 1959 г., разсекретени за пръв път през 2015 г. от Националния архив във Вашингтон. Според плана САЩ са възнамерявали да използват ядрено оръжие срещу редица приоритетни цели не само в Съветския съюз, но и в Китай, Северна Корея и Източна Европа.

Атомният апокалипсис над главите ни

В списъка, изготвен през 1956 г., присъстват 1100 съветски авиационни бази, 1200 града на територията на целия съветски блок. Сред тях са и 16 обекта в 14 български населени места. Три от тях са се намирали в София, а останалите в различни големи градове като Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич, Ямбол и Карлово.

Атомният апокалипсис над главите ни

Какво би станало, ако днес над София падне атомна бомба като американската B-61, разработена през 60-те години и модифицирана от армията на САЩ през 2015 г.?

Според онлайн генератора на Уелърщайн, в момента, когато бомбата се взриви ще загинат около 217 420, а около 250 080 ще бъдат ранени. След това, на всеки 24 часа ще загиват приблизително по 806 733 души в зоната, засегната от радиацията. Бомбата ще направи кратер с радиус 270 м. (0.23 км²) и дълбочина 60 метра.

Атомният апокалипсис над главите ни

Атомният апокалипсис над главите ни

Миналата година британската статистическа агенция „Статиста“ направи карта на света, която показва страните, притежаващи най-голям ядрен арсенал, както и онези, които участват в ядрени споразумения. Според данните на агенцията най-безопасните места, към които човечеството трябва да се отправи, за да преживее една евентуална ядрена война са онези страни, които нямат достъп до ядрени оръжия и не участват в ядрените споразумения.

Атомният апокалипсис над главите ни

Всичко е само на теория и описва последиците, до които би довел един ядрен взрив в рамките на няколко дни. Този взрив обаче ще причини ужасни щети и в дългосрочен план, защото замърсяването и радиацията, които са неизменна част от картината, ще унищожат природата и ще направят голяма част от Западна България необитаема за десетилетия.

Спомнете си трагедията на Хирошима и Нагасаки, спомнете си непоправимите щети, нанесени на Маршаловите острови.

Можете и сами да проверите какви ще са последствията, ако над главите ни падне атомна бомба, тук.

Атомният апокалипсис над главите ни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо

    16 6 Отговор
    Какво би станало, ако падне атомна бомба над София ли? Ами ще ни отърве от централата на Лапачите, какво друго? Е, тъжното е, че ще умрат и добрички хорица, гълъби, врабчета, гарги, котки...но пък ако ги няма централните лапачи, местните ще са объркани, смутени, ще се чудят да лапат ли или да бегат? Щото ако не бегат, ще ги гоним ние... хорицата, дето ни дерат и пречат да живеем като хората... И то не с атомни бомби, ами с метли и прахосмукачки по петите.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    14 6 Отговор

    До коментар #1 от "Лъчо":

    Да, и аз мисля че някой метне една бомба над София, България ще се отърве от много боклук, направо ще ни олекне. Естествено покрай сухото и мокрото ще гори, но все пак ще осигури по-добро бъдеще на страната.

    Коментиран от #5

  • 3 666

    27 0 Отговор
    Ако я тръснат у Факултето или Столипиново, до 20 мин, е на вторични суровини. Таа бомба "гък" няма да може да каже. Ша я опаткат във въздуха преди да се е взривила. Армия може да нямаме, нито танкове, нито самолети...ама си изхранваме едно тайно биологично оръжие и ние. Ай да видим как някой Ейбрамс ще мине през някое гето и ще остане цял. Ай да видим как ще се качи на някоя от магистралите на бате Бойко и ще стигне до София без да пропадне в някоя дупка. От всичко сме защитени. Само от простотията на управляващите ни не сме.

    Коментиран от #7

  • 4 ввнв

    8 3 Отговор
    Трябва да се пита - какво ще стане ако в Америка падне руски цар Бомба? А не ако в София падне! Понеже в София - няма за какво да пада! Сравнението е меко казано неуместно! Нямам идея какъв кеф Ви прави да мислите такива параноични статии и да лутате мозъка си в подобни насоки! Вместо да напишете нещо позитивно - креативно за да разведри аудиторията вие все такива мрачни статии пишете! Странно защо!
  • 5 Геро

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Няма проблем.
    Научете се с Лъчо да пишете и пратете писмо до Феята на Зъбките.
  • 6 Варна

    7 1 Отговор
    Единственият шанс някой да хвърли атомна или водородна бомба на територията на Европа идва само от някоя мюсюлманска държава.
    Всички останали са наясно, че това е най- лошият ход. Който хвърли бомба тук, превръща във врагове всички Европейски държави!
    Защо? - А ми защото всички ще бъдат засегнати от радиоактивния облак и то без никакво изключение!
  • 7 аааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "666":

    Също и в Перник!
    Ще я намерят не взривена и с пренабити номера!