Last news in Fakti

29 Януари, 2017 14:00 1 670 0

Великият магистър брат Матю Фестинг подаде оставка

  • лудвиг хофман фон румерщайн-
  • орден на малта-
  • оставка-
  • матю фестинг
Великият магистър брат Матю Фестинг подаде оставка - 1
Лудвиг Хофман фон Румерщайн

Суверенният съвет, правителството на Суверенния орден на Малта, се срещна в събота следобед в Рим. Той разгледа подадената от Великия магистър брат Матю Фестинг оставка. Това става съгласно с член 16 от Конституцията на Ордена на Малта. Суверенният съвет е приел оставката му. Това съобщават от пресслужбата на Ордена на Малта.

В съответствие с Конституцията, папата е бил уведомен за оставката на брат Матю Фестинг. За това ще бъдат уведомени и 106-те държавни глави, с които Орденът има дипломатически отношения.

В съответствие с член 17 от Конституцията, Великият командор Лудвиг Хофман фон Румерщайн временно ще ръководи Ордена на Малта до избирането на приемник на Великия магистър. Съгласно чл. 23 от Конституцията Лудвиг Хофман фон Румерщайн заедно със Суверенния съвет ще насрочат в най-скоро време дата за избирането на Велик магистър.

Суверенният съвет благодари на брат Матю Фестинг за голямата му ангажираност по време на деветте му години на поста.

Междувременно Суверенният съвет е прекратил всички наказателни преследвания срещу Албрехт Бьозелагер и го възстановява като Велик канцлер.

С писмо от 27 януари 2017 г. до брат Лудвиг Хофман фон Румерщайн и членовете на Суверения съвет, папа Франсиск потвърди специалните отношения между суверенния Орден на Малта и Апостолическия престол. Папата потвърди, че временно ръководство на ордена ще отговаря за отношенията с други държави. От своя страна светият отец ще посочи свои специален пратеник, който ще бъде натоварен да се грижи за духовното обновяване на ордена . Суверенният орден на Малта пък гарантира пълното си сътрудничество със специалния представител, който папата възнамерява да назначи.

Суверенният орден на Малта е изключително благодарен на папа Франсиск и държавния секретар кардинал Пиетро Паролин за техния интерес и грижа.

Суверенният военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта е една от древните институции на католическата църква. Той е основан през 1099 г. и днес има статут почти като на държава, наблюдател е в ООН и поддържа дипломатически отношения с повече от 106 държави, включително България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: