Last news in Fakti

30 Януари, 2017 10:33 1 541 10

Забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ крие риск от радикализация

  • доналд тръмп-
  • мюсюлмани-
  • забрана-
  • сащ-
  • любомир кючуков
Забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ крие риск от радикализация - 1
Снимка: БТА/АР

Това, че Тръмп спечели изборите в САЩ е по-скоро следствие от системната криза в света, а не причина. Процесите са доста по-дълбоки.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, според когото първите срещи на новия държавен глава на САЩ са "внимателно подбрани и подредени" и "носят подчертана активност и динамика", а общият извод – че се очаква Тръмп да "разтърси международните отношения" и да се опита да превърне личната си непредсказуемост в инструмент за гъвкавост при разговорите с партньорите.

Засега се очертават няколко линии на поведение. Едната е конфронтация по линия на много азимути . Втората е диалог "на свой терен" с партньорите, преди всичко от ЕС и НАТО. Третата е интригата в отношенията с Русия.

По отношение на НАТО, Тръмп е препотвърдил американските ангажименти за сигурността, но срещу това очаква европейски финансови контрибуции, заяви Кючуков. На държавно ниво, отношенията САЩ – Европа, очевидно ще бъдат "сдържано-нормални с елемент на мъртво вълнение". Експертът открои два аспекта на конфронтациите.

Забраната за влизане на граждани от 7 страни, според мен, крие дългосрочни и много сериозни рискове не само за САЩ, но и за Европа. Може да се очаква това да даде сериозен тласък за радикализация в ислямския свят.

Второто е своеобразен преход, стратегически, от партньорство към съперничество с Китай. От друга страна, тук се наблюдава един парадокс – отказът от Транстихоокеанското търговско споразумение, бих казал, е своеобразен подарък за Китай.

Кючуков открои динамиката като основно качество на визитата на Румен Радев в Брюксел, тъй като се случва няколко дни след встъпването в длъжност. От президента се очаква да се държи със самочувствието на страна-членка.

От Брюксел критики няма! Критиките са част от вътрешнополитическия дебат. Брюксел няма отношение спрямо ляво или дясно правителство, или президентско представителство на дадена страна. Това, което е очевидно, че този дебат – по отношение на Русия и евентуално, НАТО – преориентация на българската позиция, беше до голяма степен с вътрешнополитически цели и той е измислен…

Не виждам сериозен аргумент защо евентуалното намаляване на напрежението с Русия и намаляване на риска от директна конфронтация с НАТО, би следвало да се възприема като нещо негативно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    3 3 Отговор
    Автора на статията ли се опитва да заблуждава и изопачава или цитирания Любомир Кючуков? Тръмп не въвежда забрана за влизане на мюсюлмани, а строги критерии за допускане на граждани от определени страни.
  • 2 аяояо

    9 1 Отговор
    Много хубаво е направил Тръмп - никакво влизане на такива!
    Сега Радев ако е пич да последва примера му!
    Да се върнат бежанците веднага и да се изчисти държавата от тази паплач! Война имало в региона затова идвали! Еми да ходят в някоя близка държава с техните разбирания където няма война - какво прииждат като скакалци на ята тук да се плодят и да затрият белия човек от лицето на планетата! Ай нема нужда!
  • 3 681 БЪЛГАРИЯ

    8 2 Отговор
    БРАВО НА ТРЪМП ЕВАЛА !!! И В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ТАКА ВЪН ТАЯ ЦИГАНСКА СГАН !!!
  • 4 Belarusiqop

    1 0 Отговор
    Tova e ne za koito vqrva za islama koito puskat stranata si kato imigranti i ima 20 million hora v 6tatski muislumani v sa6t trump ne iska koito puskat stranata si nqma vruzka s religi
  • 5 ЯХУЯКУ

    0 2 Отговор
    Дали Радев ще е пич си личи от заранчичка. Призиви от рода : дайте да дадете! Дайте ми работа и хора и средства за нея! С други думи : кеч ми ИФ Ю кен! Стратегията му за сега - изчакване, ослушване, печелене на време, избори, нови външни и вътрешни ветрове! От него сега се иска ден да мине- друг да дойде. Идеално би било ако - И вълка да е сит и агнето да е цяло! Но уви! Румбата е мелес ни кон ни магаре! Казано по нашему политиката му за сега е като поведение на жена с низко социално поведение! Това му поведение до добър край не води! Мъжете от световен ранг в политиката за сега са малко! Няма да описвам кои са те. За тях се пише всеки ден. Румбата не възстанови ли държавна собственост върху едрите предприятия и стратегическите отрасли и природните ни ресурси - пиши го живият ТРУП и него и България! Защото частника гледа своя интерес а държавата държавния. Държавата са хората а хората се нуждаят от работни места и доходи. Частното в крипните отрасли е фатално за живота в страната ни. За сега Румбата мълчи като сватя без дарове на сватба. Страх ме е че кравата ни пак ще се окаже ЯЛОВА!

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ЯХУЯКУ":

    По камарата глупости, които си изписал, човек ще си каже че си някой депутат.

    Иначе ако много държиш „Румбата”да възстанови „държавна собственост върху едрите предприятия и стратегическите отрасли и природните ни ресурси” иди да му обясниш кои негови правомощия му дават такава възможност!
  • 7 дилма русехф

    3 0 Отговор
    Аз ако съм на Тръмп - имам пара и управлявам най-силната икономически държава... щях да направя така
    - събирам всички бежанци дето са се пръснали по света - милион и нещо, заселвам ги на някой остров и им давам работа!
    Да бачкат за храна подслон и постеля!
    И да имат избор, или се връщат от където са дошли - или на острова / там война няма / но се работи !
    Не може тея да дойдат с претенции и изисквания - все едно сме ги канили за нещо! Бежанеца и мигранта трябва да е по-тих от водата и по-нисък от тревата. Докато тук картинката е друга!
    Затова трябва да се пипа с твърда ръка и докато е време да се групират и да се разпределят задачите - или назад във военната обстановка! Както искат !

    Коментиран от #10

  • 8 ЯХУЯКУ

    0 1 Отговор
    Защо кравата ни е влоа? Защото Румбата е избранник от ЕЛИТА! Защото той няма никаква подкрепа от никъде, нито парламентарните групи, нито от армията, МВР нито от Националните служби за сигурност. За да не е ЯЛОВА крава е нужно народа да го подкрепи чрез партия която носи държавни-народни интереси а не тесни партийни каквито са в момента. Народа е импулсиран въодушевен но Радев не народен а е с партийна регистрация и принадлежност. Както се казва той е продадена невеста!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "дилма русехф":

    Да, ама не било демократично да караш хората да работят, трябва да имат избор, някои може да искат да крадат, други да лежат на помощи... и т.н.