1 Февруари, 2017 04:30 3 438 0

Внимание! Соколи в самолета!

  • сокол-
  • самолет-
  • пътуват-
  • саудитски принц-
  • паспорт-
  • обединени арабски емирства-
  • блузък изток-
  • ловни птици

Хищните птици имат право да пътуват на борда на самолети в Близкия изток

Внимание! Соколи в самолета! - 1
Снимка shutterstock

Соколите заемат много важно място в живота и културата на много арабски страни. Тези великолепни птици от хилядолетия се използват като ловни другари от местните и дори днес, независимо от прогреса и промените, това не се е променило.

Соколът е националният символ на Обединените арабски емирства, като образът му присъства, както на герба, така и на валутата на страната. Ето защо не е изненадващо, че тези хищни птици се ползват с привилегии, когато трябва да се лети със самолет.

Соколите са птици, които се обучават за лов — практика, съществуваща от хиляди години в Близкия изток, която и днес продължава да е много популярна в Обединените арабски емирства.

Соколите са национален символ на ОАЕ, така че има смисъл в това, авиокомпаниите, които извършват полети от там да имат специално отношение към тези птици.

Собствениците на соколи могат да им вадят паспорти, с които да пътуват. Паспортът се издава от Министерството на околната среда на ОАЕ и се подновява на всеки три години. Документът позволява на птиците да пътуват до Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Пакистан, Мароко и Сирия.

На сайта на националната авиокомпания на Катар Qatar Airways, в раздела с указания как да се транспортират животни в самолета, на соколите е отделено специално място.

Там пише: „Имате право да носите един сокол на борда на самолета, в икономична класа, като в салона на икономична класа е разрешено едновременно да пътуват не повече от 6 сокола.

Подобен текст има и на сайта на националната авиокомпания на Обединените арабски емирства Etihad Airways. Там е написано: „Ние приемаме да превозваме соколи в главната кабина на самолети при условие, че те имат всички необходими документи. Също така приемаме соколи като чекиран багаж.

Тази седмица в интернет се появи снимка на 80 сокола, забили нокти в облегалките на седалките на самолет на Катарските авиолинии. Птиците били собственост на саудитски принц, който купил билет на всяка една от хищните птици, пише "Бизнес Инсайдър".

Внимание! Соколи в самолета!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА