Last news in Fakti

1 Февруари, 2017 00:00 2 317 0

Водопад от лава се изля в морето край Хавай (ВИДЕО)

  • вулкан-
  • хавай-
  • лава-
  • килауеа-
  • действащ вулкан

Лава от вулкана Килауеа често се излива в морето

Водопад от лава се изля в морето край Хавай (ВИДЕО) - 1

Учени от изследователския център за вулканична дейност в Хавай, който е под шапката на Геологическата топографска служба на САЩ, са уловили драматични кадри, показващи как водопад от лава се стичат от вулкана Килауеа към морето.

Видеото е уловило и експлозиите, причинени от срещата на супер горещата лава със студената морска вода.

Вулканът Килауеа е активен вулкан, който се намира на източния склон на вулкана Мауна Лоа. Той се издига на почти 6800 м. от морското равнище. Геолозите казват, че вулканът е възникнал преди 200 хиляди години. В кратера му има огромно езеро от лава, което често потича към океана, където се вкаменява и добавя още скали към територията на острова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА