Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 15:27 8 207 14

Турция предупреди Гърция, че "няма връщане назад"

  • гърция-
  • турция-
  • острови-
  • кардак-
  • имия-
  • мевлют чавушоглу-
  • провокации-
  • напрежение

Гръцкото правителство отговори, че не желае конфронтация , но няма да се поддаде на натиск

Турция предупреди Гърция, че "няма връщане назад" - 1

Напрегнатите отношения между Турция и Гърция, които през последните дни станаха още по-обтегнати, въвлякоха министри на двете държави в словесна война за спорните острови Имия/Кардак в Егейско море, над които и Анкара и Атина имат претенции, пише в. "Хюриет".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи предупреждение към Гърция да не продължава с провокациите и да действа разумно.

В сряда Гърция съобщи за масови нахлувания на турски военни самолети над централната и южната част на Егейско море, които министър на отбраната Пано Каменос определи като "безразсъдни действия".

В днешното си интервю за "Хюриет" Чавушоглу отговори на коментарите, казвайки, че Каменос трябва "да се осъзнае".

"Гърция е тази, която прави провокативни неща за дълго време. Ние се държим разумно, така че да няма напрежение в отношенията ни със съседите. Ние знаем как да отговорим подобаващо, защото подходът на министъра не е нов ... ако ситуацията ескалира, не дай си боже, ако стане нежелан инцидент, няма да има връщане назад", заяви Чавушоглу.

Изявлението дойде един ден, след като гръцкият министър прелетя над остров Имия и пусна венец в памет на смъртта на трима гръцки войници, чийто хеликоптер се разби на острова на 31 януари 1996 г. в разгара на конфронтация между Анкара и Атина относно суверенитета на Имия.

Островите, известни като Имия (на гръцки) и Кардак (на турски), са две малки необитаеми скали в Егейско море, заради които двете страни бяха на ръба на война през 1996 г. Тогава всичко приключи със струпването на войски в двата края на необитаемите острови.

След публикуването на интервюто, топката отново бе в полето на Гъция. Външният министър Никос Кодзиас заяви, че Атина не иска напрежение, но „няма да се поддаде на натиск от никого“, съобщи гръцкото издание "Катимерини".

„Ние сме страна, която вярва в добрите съседски отношения. Не искаме да се караме с никого, но няма да се поддадем на натиск от вън“, заяви Кодзиас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ivan

    6 10 Отговор
    Nqma5 ga6ti no iska6 da ti4a6 na vun gursite deisvat bez umno vqrvat na evropa no tursiq e v nato i nikoi nqma obura6tat vnimanie na gursiq te pravqt kato malki decata na evropa a nie sme v evropa no nikoi nqmada durjat s nas kakto za gursiq ot evropa daite gi pari da qdat
  • 2 666

    31 22 Отговор
    Ей да не взема да позная, че тия наистина ще се запукат. Турция стопли отношенията си с Русия, която при евентуален конфликт е единствения сигурен съюзник на Гърция. Ако се метнат, САЩ няма да вземе страна, защото ще си гледа интереса. Германия ще пусне една протестна нота, Англия и е през шнорхела, французите кой ти ги брои за нещо... На Турция ще и e по-лесна сухопътна операция, та пътьом ще мине през България, за да изненада Гърците в гръб. Сърбите ни имат зъб от оно време, дет дадохме коридор да ги пуцат с обеднен уран, Румъния и е все едно кой и е комшия на дунава...... Тия нашите вагабонти що ще харчат пара за парламентарни избори, като май ще си имаме нов султан?
  • 3 Втория Хасан

    23 4 Отговор
    Не бе според мен няма да стане нищо минаха тия времена на междусъседски войни всеки си гледа рахата интереса икономиката и т.н.
  • 4 гоуст

    2 21 Отговор
    чок гюзел балканларъ кютек...!!!
    Ашколсун,аферим,бисминля.
  • 5 Съдията

    13 11 Отговор
    Гърците изобщо не им пука ,няма тън мън

    Коментиран от #14

  • 6 jambazina

    18 1 Отговор
    Ако се сбият нато на кой ще помага
  • 7 кроко

    27 8 Отговор
    Типично по ердогански - когато някой не ти играе по свирката (гръцкия съд, който отказа да екстрадира турските военни), почваш първо със заплахите (за спиране на реадмисията), а след това нарушаваш чуждите граници, като обвиняваш съседа в агресия и нераумно поведение! Обаче това хвърля петно не само върху ердоган, а върху Турция въобще и после какво да очакваме от Турция? Как някой да има добри отношения с тях?
  • 8 Диди

    16 10 Отговор
    Гърците са фалираната държава в ЕС,но все пак те си запазиха правото на година да плащат по близо 4,5..5 милиарда за военни съоръжения,тъй като те казаха тогава,че има вероятност Турция един ден да ги ,,нападне,,.Ето години по късно това може да стане реалност.Дано да не става.Абе няма ли най сетне някой да ...Ердоган?Тоя ще навреди на цяла Европа.
  • 9 Диди

    5 7 Отговор
    Кроко,подкрепям мнението ти.
  • 10 Алфата

    6 2 Отговор
    Е@а го и НАТО-то...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    7 3 Отговор
    А нашите национални предатели защо мълчат за заграбените български територии от Гърция и Турция ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сноудън

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Съдията":

    Защо не им свалят самолетите а само се жалват.

    Да не стане покрай тях да гризнем ние дръвчето!
Новини по държави: