3 Февруари, 2017 10:26 1 401 3

САЩ предупреди КНДР за използването на ядрени оръжия

  • сащ-
  • кндр-
  • предупреждение-
  • северна корея-
  • ядрени оръжия-
  • джеймс матис-
  • министър на отбраната

Джеймс Матис е на работно посещение в Южна Корея и Япония

САЩ предупреди КНДР за използването на ядрени оръжия - 1
Сника АП/БТА

Всяко използване на ядрени оръжия от страна на Северна Корея ще бъде посрещнато с "ефективен и съкрушителен" отговор от САЩ. Това заяви новият американски министър на отбраната Джеймс Матис в края на посещението си в Южна Корея.

По време на посещението си Матис увери Сеул, че има постоянна подкрепа на Америка и потвърди плановете на САЩ да разположи в страната система за противоракетна отбрана по-късно тази година.

Изявлението му дойде на фона на появилите се опасения, че Пхенян може би се подготвя за поредния тест на балистична ракета.

След срещата на американския министър на отбраната с южнокорейския му колега ген. Хан Мин-ку, министерството на отбраната е Южна Корея съобщи, че двамата са се споразумели за разполагането на системата THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), чиято цел е се неутрализира севернокорейската ракетна заплаха. Но Китай и Русия се обявиха против разполагането на системата, след като видяха в тези действия заплаха, насочена към тях.

Агресивната реторика и продължаващите ракетни и ядрени тестове, които правителството на Северна Корея продължава да извършва, въпреки международните санкции пораждат все повече гняв и враждебност в региона, заяви Матис и подчерта, че „Всяко нападение срещу САЩ или нашите съюзници, ще бъде преодоляно, а на използването на ядрено оръжие ще бъде отговорено ефективно и съкрушително.“

Днес той ще пристигне в Токио, където ще разговаря с японския министър на отбраната Томоми Инада.

Матис е първият министър от новото правителство на Доналд Тръмп, който замина на официално посещение в чужбина. Според някои анализатори фактът, че Матис е избрал да направи първото си посещение в чужбина именно в Южна Корея и Япония, а не в Ирак или Афганистан, където са разположени големи американски контингенти, цели да подчертае връзките с двете азиатски страни, където се намират около 80 хиляди американски войници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    3 3 Отговор
    Щом САЩ имат ядрено оръжие, защо Северна Корея да нямат? Всяка държава иска да си подсигури защитата.
  • 2 джими

    3 2 Отговор
    те май вече един път опитаха "ефективен и съкрушителен" удар и не им се получи много.
  • 3 Mercedes-Benz

    0 0 Отговор
    Само така бой по комунистите! "Бясното куче" Матис няма да ги бави, той и Садам навремето му се канеше, ама го вадиха от дупката!
Новини по държави: