Last news in Fakti

4 Февруари, 2017 07:50 1 112 3

Румъния отново не заспа

  • румъния-
  • букурещ-
  • протест

Румънската патриаршия призова борбата с корупцията в страната да продължи

Румъния отново не заспа - 1
Снимка: БТА/АР

Многохилядните демонстрации в Букурещ и други градове на Румъния срещу решението на правителството за амнистиране на осъдени за корупция продължиха и снощи, предадоха агенциите.
Пред сградата на правителството се събраха около 50 хиляди души.

Това е значително по-малко в сравнение с предишните дни, но лидерите на протестиращите обещават да устроят "най-масовия протест в историята на страната" в неделя. Протестиращи блокираха няколко улици в центъра на Букурещ.

Те скандираха антиправителствени лозунги и бяха донесли и картонени кукли на някои министри в затворническо облекло. Ораторите, които говориха пред демонстрантите, казаха, че действията на румънския кабинет са били разкритикувани от САЩ и ЕС, поради което по думите им Румъния може да бъде лишена от чуждестранни инвестиции.

По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.

Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници. Премиерът Сорин Гриндяну заяви в четвъртък, че не възнамерява да отменя постановлението за промените, нито да подава оставка.

Румънската патриаршия излезе със съобщение до медиите, в което призова борбата с корупцията в страната да продължи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кроко посерков

    3 0 Отговор
    Щиу румънещи браво букурещи !

    Коментиран от #2

  • 2 сссСульо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кроко посерков":

    Браво, я! Да не са като нас, троловете, дето само точим лиги по каубоите!
  • 3 Диктатура на народа

    2 0 Отговор
    Народа Румънски днес се вдига, утре ние може да събудим и БСП хвана кърпата в ръце и призовава - " ние ще поведем вашето хорце". Но програма точна, ясна няма, план за среща с хората по селата и градовете няма, как проблемите от хората ще стигнат до Конституцията и заставят НС, МС и Президентството да се движат по народните РЕЛСИ! Как народа ще може да контролира олигарха депутат със "свинската мицуна". Какво ще стане с толкоз крупни строителни комплекси по морето, как така толкоз пари им паднаха от небето! Пак ли народа ще е измаменото говедарче. Иван Костов как е днес, Пеевски не чувства стрес, Цацаров е кума Лиса той въглена със гола ръка не пипа, концесията на летището е едно на ръка а златната руда защо и кой и защо набута я в чужда страна. ГЛСТНОСТ липсва господа, а приви /трябва, стига вече, ние ще, нека заедно да вървим напред/ са голи фрази, плакати и афиши. Държавите около нас започват да шумят, бунтове се надигат с непредсказуеми ефекти за здравето на клоуните. БСП първи реагират но с прах в очите да не ни пудрят. РЕАЛНАПРОГРАМА за връщане крупните държавни производителни сили в ръцете на държавата а държавата да е НАРОДНА. Народа трябва да има средства - правото да отзовава депутата си от НС щом констатира че е мошенник или безсрамен килипир и мерзавец. ГАРАНЦИЯ е нужна че народа не ОВЧАМАСА а депутата неговият господин КСАПИН. Та на мисълта - искаме на БСП програмата с конкретните им ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ и механизмите за управление и КОНТРОЛ. Че ЧОВЕКА
Новини по държави: