4 Февруари, 2017 09:03 1 196 8

САЩ: Иран е един от главните спонсори на световния тероризъм

  • сащ-
  • близък изток-
  • джеймс матис-
  • сирия

Вашингтон няма планове да увеличават силите си в Близкия изток, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис

САЩ: Иран е един от главните спонсори на световния тероризъм - 1
Снимка: БТА/АР

САЩ нямат планове да увеличават силите си в Близкия изток, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от агенциите.

По думите му Вашингтон не може да си позволи да пренебрегне дестабилизиращите действия на Иран, но няма конкретни планове да увеличава американското военно присъствие в региона.
Матис говори на обща пресконференция в Токио с японската си колега Томоми Имада.

Той проведе тази седмица поредица срещи на високо равнище в Сеул и Токио при първата си обиколка в чужбина, откакто е на поста. Днес се прибира във Вашингтон. "Що се отнася до проблема с Иран, тази държава е един от главните спонсори на световния тероризъм", каза още Матис.

По отношение на ситуацията в Южнокитайско море той каза, че проблемите там трябва да се рашават по пътя на дипломацията. Матис зае критична позиция към действията на Китай в региона, но посочи, че военни действия от страна на САЩ не са уместен вариант.

Имада заяви, че "Токио и Вашингтон споделят общо безпокойство от активните действия на Китай в Южнокитайско море".

При встъпителните си думи на пресконференцията Матис директно заяви, че правителството на президента Тръмп ще се придържа към досегашната позиция на САЩ, че американско-японският отбранителен договор важи за защитата на трайното управление от Япония на островите Сенкаку (на китайски Дяоюй) в Източнокитайско море, за които претендира Китай.

Последва изявление от страна на официален Пекин, в което бе посочено, че с това изявление САЩ поставят под риск регионалната стабилност. Говорител на китайското министерство на външните работи окачестви изказването на Матис като "неправилно" и отново повтори претенциите на страната си към безлюдната островна група.

На пресконференцията в Япония американският министър на отбраната заяви също, че с японската му колега Имада са единодушни, че действията на Северна Корея заплашват сигурността в региона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba Посерков

    3 11 Отговор
    Американците си знаят работата , искренно се надявам , че Трамп ще освободи севернокорейците от диктатурата на прОлетариата.
    ДЕМОКРАТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ОБЕДЕНЯВАЙТЕ СЕ , СЛАВА АМЕРИКИ !
  • 2 Д'Мин

    9 1 Отговор
    Ха, и нито дума за спонсорите на ИДИЛ- СА и Кувейт?
  • 3 Kcaniba

    7 2 Отговор
    Саудитска Арабия и Кувейт кого спонсорират!???

    Коментиран от #4

  • 4 Кроко Посерков

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Английски , френски и испански футболни отбори.

    Коментиран от #6

  • 5 Пич

    4 0 Отговор
    Най после правилен отговор .
  • 6 сссСульо

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кроко Посерков":

    Точно така, само фитболни отбори спонсорира, а онези чисто нови Тойоти на ИДИЛ, терористите са си ги купили от местния сирийски представител на Тойота!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    2 0 Отговор
    САЩ е един от главните да не кажа главния спонсор на световния тероризъм!!!!