Last news in Fakti

8 Февруари, 2017 13:33 1 639 0

330 академици попаднаха в капана на преврата

  • преврат-
  • турция-
  • уволнени-
  • академици-
  • професори-
  • чистка

Според професорите решението е политическо

330 академици попаднаха в капана на преврата - 1
Снимка: БТА/ AP

330 академици бяха уволнени с ново постановление, което предизвика критика от страна на опозицията в Турция, съобщи „Хюриет дейли нюз“.

След опита за военен преврат в южната ни съседка бе въведено извънредно положение, което развърза ръцете на властите за чистки и арести на всички нива в държавата.

Опозиционната Републиканска народна партия остро разкритикува решението учените да бъдат освободени от длъжност.

По-голямата част от академиците, попаднали под ударите на закона, са преподавали в Анкара и университета „Мармара“. Появи се информация, че 115 от тях преди са се подписали на петиция, призоваваща да се спрат правителствените операции в югоизточната част на страната.

Един от освободените учени е професор Ибрахим Кабоглу, който заяви, че конституцията на страната не трябва да бъде променяна по време на извънредно положение в страната. Уволнените преподаватели смятат, че решението е политическо.

След опита за военен преврат в Турция, потушен в ранните часове на 16 юли, властите започнаха чистки на всички нива в държавата, включително и академичните.

Европейският съд разкритикува Анкара, че използва преврата за политически цели и преследване на опозиционерите и другомислещите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: