11 Февруари, 2017 20:56 7 741 2

Трагедията с "Аполо 1", преобърнала космонавтиката

  • аполо 1-
  • космонавтика-
  • пожар-
  • наса-
  • 1967

27 януари 1967 година е черна дата в историята на НАСА

Трагедията с "Аполо 1", преобърнала космонавтиката - 1
Снимки: Wikipedia, NASA

Наскоро НАСА отбеляза 50-ата годишнина от трагедията а "Аполо 1". На първия кораб от програмата "Аполо" на космическата организация възниква пожар, при който загиват астронавтите Ед Уайт, Върджил Грисъм и Роджър Чафи.

Тричленният екипаж тренира на командния модул на стартовия комплекс в Космическия център "Джон Ф. Кенеди" на 27 януари 1967 г., когато се случва инцидентът, променил историята на американските космически изследвания. Това, което е трябвало да бъде просто рутинна репетиция, се превръща във фатална трагедия.

Екипажът заема своите места в 13:00 часа местно време на стартова площадка номер 34. Провеждат се всички запланувани операции, като на няколко пъти те са спирани заради възникнали редица технически проблеми.

В 18.20 часа, 10 минути преди симулационния старт, предстартовото броене е спряно от появил се проблем в комуникационната система. Десет минути по-късно, секунди преди повторното включване на часовниците, Роджър Чафи докладва за пожар на борда. Часът е 18:31 и техниците, обслужващи кораба, започват да се борят с огъня за спасяването на екипажа.

Най-голяма опасност при пожар представлява чистият кислород, подаван под налягане в херметически затворената капсула. До този момент НАСА използва взривоопасния чист кислород за дишане във всички предишни мисии.

Четиринадесет секунди по-късно избухва топлинен взрив и връзката с екипажа е преустановена. Четирима техници с пожарогасители се опитват да отворят евакуационния люк, но дефектните газови маски и сложният механизъм за отваряне възпрепятстват техните усилия.

Телата на загиналите астронавти са погребани с всички държавни и военни почести. Грисъм и Чафи са погребани във Националното военно гробище в Арлингтън в присъствието на президента на САЩ Линдън Джонсън. Уайт е погребан във военното гробище на Американската академия в Уест Пойнт. Мемориални плочи са поставени на мястото на инцидента в Кейп Кенеди – стартовият комплекс LC 34.

Освен комисията на НАСА за разследване на трагичния инцидент, Конгресът на САЩ също назначава своя комисия за дейността на НАСА и причините, довели до фаталния край на мисията. По настояване на астронавтите е предприета генерална реконструкция на следващите кораби от серията Аполо. Отстранени са 1407 дефекта, изцяло е подменена системата за дишане на кораба, като чистият кислород е заменен със смес от азот и кислород.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
    След това измислят FMEA, DFMEA и т.н.
  • 2 европееца

    6 4 Отговор
    и след това поверяват програма Аполо на професионалисти - Холивуд