11 Февруари, 2017 00:46 2 174 3

Астронавт засне невероятен феномен

  • феномен-
  • заряд-
  • гръмотевична буря-
  • могесен

Андреас Могенсен успя да фотографира "сини" заряди, излизащи от гръмотевична буря

Астронавт засне невероятен феномен - 1
Снимка: NASA

Свикнали сме по време на гръмотевична буря да виждаме светкавици, които вървят по посока на Земята. Но ще ви изненадаме ли, ако ви кажем, че има и струи електричество, които се движат в посока към Космоса?

Тези гигантски заряди с електричество се наричат "сини" и се фотографират изключително трудно и рядко. Обикновено, пилоти, които летят над гръмотевичната буря, успяват да ги видят, но за части от секундата. Сателити, също са правили снимки на този феномен, но с недостатъчна успеваемост.

Това обаче успя да стори астронавтът Андреас Могенсен, като част от мисията "Експериментът Тор" (кръстен на бога на гръмотевиците от скандинавската митология), чиято е цел е да се снимат именно такива феномени по време на бури. Заснемането става от Международната космическа станция, която е разположена на около 250 мили от Земята, с изключително детайлна камера.

Астронавт засне невероятен феномен
Снимка: NASA

Могенсен успял да заснеме феномена на "сините" заряди по време на буря над Индия. Те достигат над 360 000 километра в час и са във формата на конуси. Зарядите се движат нагоре - противно на земната гравитация и достигат до около 50 километра над повърхността, след което изчезват.

Учените изучават този феномен от 1990-та година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъка

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Зарядите се движат нагоре - противно на земната гравитация

    Тока е по силен от гравитацията
  • 2 Госта

    1 1 Отговор
    Чък Норис му го върнал на тока! Спрял го@
  • 3 Спас

    1 1 Отговор
    "Международната космическа станция"!!! Щом си там си КОСМОНАВТ !!! Астронавтите са в Индия и някои други измислени държави.......:)