Last news in Fakti

10 Февруари, 2017 16:58 1 851 0

Каква нощ ни очаква! Три астрономически явления едновременно

  • астрономия-
  • явления-
  • нощ-
  • затъмнение-
  • комета-
  • пълнолуние-
  • владимир божилов

Слънцето, Луната и Земята са почти в една линия

Каква нощ ни очаква! Три астрономически явления едновременно - 1
Снимка: shutterstock

Три астрономически явления ще има едновременно тази нощ - лунно затъмнение, пълнолуние и комета.

„Слънцето, Луната и Земята са почти в една линия, поради което сянката на нашата планета ще закрие Луната. Част от диска на Луната ще бъде малко по-тъмна от другата част. Максимумът ще бъде около 2.00 посред нощ“, заяви пред БНР астрофизикът д-р Владимир Божилов.

„Ако отидете в планината и имате поглед към югоизток, можете да потърсите съзвездието „Херкулес", където ще успеете да видите евентуално с бинокъл или малък телескоп кометата 45 П. Това е втора гледка, на която можете да се насладите чак до неделя“, заяви още Божилов.

Тъй като февруари обикновено е месеца с най-много снеговалежи, луната е известна още като „снежна“, посочва „Индипендънт“. Тя ще осветява ярко нощното небе през цялата вечер в петък. Най-забележима вероятно ще бъде кометата, която ще премине достатъчно близо, за да бъде видяна.

Кометата ще бъде с цветове на ярко изумрудено зелено. Причината за това е изпаряващия се по време на движението двуатомен въглерод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА