12 Февруари, 2017 20:35 1 996 4

Уникално откритие за създаването на Слънчевата система

  • слънчева ситема-
  • уникално-
  • откритие

Каква е била продължителността на живота на слънчевия протопланетарен диск - облака от прах и газ около нашето светило, от който впоследствие се е формирала Слънчевата система

Американски и бразилски астрономи установиха каква е била продължителността на живота на слънчевия протопланетарен диск - облака от прах и газ около нашето светило, от който впоследствие се е формирала Слънчевата система, пише Блиц.

Били са нужни 3-4 милиона години, за да може газови гиганти, като например Юпитер и Сатурн, да се формират и да заемат днешното си местоположение в Слънчевата система.

До тези изводи учените стигнали, след като изследвали четири древни метеорита (ангрити), формирали се преди 4,653 милиона години. Образците от метеоритите били открити на днешната територия на Аржентина и Бразилия, както и в Антарктида и Сахара.

В метеоритите имало остатъчно намагнетизиране, което би могло да се създаде в среда с магнитна индукция от порядъка на 0,6 микротесла. Вероятно такава е била магнитната индукция, когато Слънчевата система била на 3-4 милиона години.

Предишните преценки за периода на съществуване на слънчевия протопланетарен диск варираха между 1 милион и 10 милиона години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митю

    3 1 Отговор
    Метеорити,формирани преди 4,5 млн.г.?

    Коментиран от #4

  • 2 ддд

    1 1 Отговор
    знаех си аз
  • 3 sluchaen

    1 1 Отговор
    Ама точно и аз предполагах същото.Ама ученото си е Учано.
  • 4 бабагуман

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Митю":

    Виж тук https://www.vbox7.com/play:1686a334