14 Февруари, 2017 02:46 7 662 5

Човекът променя климата 170 пъти по-бързо, отколкото природата

  • човек-
  • природа-
  • климат-
  • промяна-
  • океан-
  • парников ефект-
  • земя

Нивото на световния океан може да се повиши до 9 метра

Човекът променя климата 170 пъти по-бързо, отколкото природата - 1
Снимка: shutterstock

Човешката дейност променя климата на Земята 170 пъти по-бързо, отколкото самата природа.

До този извод са достигнали учени от австралийския университет в Канбера. За изучаването на този въпрос специално е създаден математически модел. Установено е, че за последните 7 хиляди години температурата на Земята се е променила с 0.01 градуса, а за последните 45 години заради човешката дейност температурата се е покачила с 1.7 градуса.

Причината за това е парниковият ефект. Учените са убедени, че все още може да се предотврати катастрофата с климата, но за това трябва незабавно да се започне да се действа.

Според изследвания заради изменението на климата в близките столетия нивото на световния океан може да се повиши от 6 до 9 метра, което ще доведе до екологична и хуманитарна катастрофа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 1 Отговор
    На тия учени дето вещаят апокалипсис и призовават да започне да се действа по въпроса "още от сега" ще им кажа...ВАЩА РАБОТА ПОСМЪРТНО НЯМА СТАНЕ!Защото се предлагат някакви измислени мерки за ограничения на мръсния въздух от автомобилите,против изсичането на горите,унищожаване на естествените водоизточници на питейна вода,замърсяване на океаните и т.н.-все неща нанасящи непоправими щети на регенерацията на природата.А единствената резултатна мярка е ПРЕМАХВАНЕ НА СВЪХНАСЕЛЕНОСТТА НА ПЛАНЕТАТА!Ама идете го обяснявайте на Китай,Индия,Африка,че и целия Близък изток...И не случайно преди много много години поп Малтус е казал,че ВОЙНИТЕ СА ЕСТЕСТВЕН РЕГУЛАТОР НА НАСЕЛЕНОСТТА...другият вариант е изкуствен световен мор!Жестоко е,но просто няма друг начин за оцеляване на планетата.
  • 2 Диди

    3 1 Отговор
    Факт е,че хората унищожават природата.За носелението,което е нораснало,така е.Войни винаги ще има,най вече в бедните държави.

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Да бе-точно и само в бедните ще има войни.А нима Втората св. беше между бедни държави?Битката е, и ще става все по-безмилостна точно поради пренаселеността,защото плодородните почви намаляват дори не толкова поради вдигане на нивото на свет. океан,а поради засушавани и респективно опесъчаване на огромни площи.Верно че учените измислят разни устойчиви хибриди,ама сганта се множи в геометрична прогресия и няма изхранване!Та си спомням думите на някакъв западняк относно магистралите "За какво ги строим тия нови магистрали,след като още с отрязване на лентичката и те вече са задръстени от коли?!"
  • 4 Kcaniba

    2 1 Отговор
    Китай , Русия и САЩ са най големите мръсници с тяхните космоси, ракети и дръндулети окакаа въздуха на нашата планета.
  • 5 Дядо поп

    2 1 Отговор
    Нека учените тикви да кажат по-точно,кое от човешката
    дейност съсипва планетата,колите,ли,ТЕЦ-овете ,ли или
    пък индустрията,и кой държави най-много цапат пейзажа.
Новини по държави: