15 Февруари, 2017 07:45 1 093 5

Space X изпраща супербактерия в космоса

  • space x-
  • супербактерия-
  • космос-
  • бактерия-
  • учени

Ключ към решаването на проблема със супербактериите?

Space X изпраща супербактерия в космоса - 1
Снимка: БТА/ AP

Space X ще изстреля в космоса резистентна на антибиотици супербактерия. Микроорганизмът ще живее в условия микрогравитация на борда на Международната Космическа Станция (МКС). Бактерията, която ще бъде пратена в орбита е тази, към която са насочени много страхове – т.нар MRSA (устойчиви на метицилин стафилококи – Staphylococcus aureus), пише МегаВселена.

Дори споменаването на MRSA изпраща неприятна тръпка по гърба на мнозина. Става дума за устойчива на антибиотично лечение стафилококова инфекция, която може да се прояви в човешкото тяло под формата на болезнени червени подутини по кожата и която може да обхване дори костите, ставите и кръвта. Тази потенциално животозастрашаваща инфекция всъщност убива повече хора годишно в САЩ от СПИН, Паркинисон, емфизема и насилие взети заедно.

Защо обаче учените искат да качат тази опасна супербактерия на борда на МКС? Целта на експеримента е да се ускори мутацията на бактерията, което ще позволи наблюдение на процеса в много по-кратки срокове, отколкото на Земята.

Според водещия учен в проекта Анита Гоел, изпълнителен директор на биотехнологичната компания Nanobiosym, “ще се възползваме средата на микрогравитация на МКС, за да ускорим революцията в Прецизната медицина на Земята.” С други думи, използвайки информацията от това изследване на ускорен цикъл на живота на MRSA бактерията, учените ще могат да разберат как бактерията се променя и мутира много по-бързо, отколкото биха постигнали същия ефект на Земята.

Информацията след това евентуално би могла да се екстраполира и към други бактерии и да позволи на учените да преборят с тази и други бактериални инфекции. Ако експериментът е успешен, може да се окаже ключ към решаването на проблема със супербактериите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    3 2 Отговор
    Много важна крачка за усвояването на космоса. Адмирации за НАСА !

    Коментиран от #5

  • 2 Кака Пена

    1 1 Отговор
    Заглавието е подвеждащо. Спейс Екс няма нищо общо с научните изследвания, само осигурява ракета-носител. Разбирам, че най-субсидирания милиардер в историята го е закъсал и трябва да му се направи реклама, но защо безплатна?
  • 3 ЪРП

    3 3 Отговор
    АЛА-БАЛА, АЛА-БАЛА .......

    ТОВА КОЕТО АЗ РАЗБАР Е, ЧЕ СЕ ПРАЩА СУПЕР СМЪРТОТОНСА И НЕЛЕЧИМА БАКТЕРИЯ В КОСМОСА ЗА ДА УСКОРИ МУТАЦИЯТА СИ...........РЕСПЕКТИВНО ДА СТАНЕ В ПЪТИ ПО-СМЪРТОНОСНА
    "Публикувано във факти.бг: искат да качат тази опасна супербактерия на борда на МКС? Целта на експеримента е да се ускори мутацията на бактерията"

    ЯВНО ЧОВЕКОМРАЗЦИТЕ ОТТАТЪК ГОЛЯМАТА ЛОКВА СА РЕШИЛИ ДА Е.*Т М....ТА НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 4 onq s konq

    2 0 Отговор
    Това с пращането на бактерията в космоса е супер хитро.Първо:ако тя там умре,значи лечението е открито-просто возят болните горе и там ги пускат за малко да полетят свободно без скафандър,колкото да ги одуха космоса.Ако пък не умре това "нещо",то като се появят лоши извънземни и като го срещнат,ще си направят извода колко е опасно на Земята и кръгом.
  • 5 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Пише за бактерия.