Last news in Fakti

16 Февруари, 2017 21:14 1 302 0

Самоубийствен атентат в суфистки храм взе 72 жертви

  • пакистан-
  • храм-
  • суфизъм-
  • загинали-
  • ислямска държава-
  • атентат

Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“

Самоубийствен атентат в суфистки храм взе 72 жертви - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

При самоубийствен атентат в южната част на Пакистан бяха убити най-малко 72 души, а десетки други ранени, съобщи „Гардиън“.

Атентатор-самоубиец се взриви в суфистки храм, издигнат в чест на философа и поет Лал Шахбаз Каландър.

Отговорност за нападението пое джихадистката групировка „Ислямска държава“. Говорител на полицията разкри, че броят на убитите може да нарасне, защото някои от ранените са в критично състояние.

Пакистанските власти съобщиха, че атентаторът се е взривил в храма, в който по това време е била препълнено с хора. Всеки четвъртък последователи на суфизма се събирали за ритуални танци и молитви.

Суфизмът е аскетично течение в исляма, стремящо се към разкриването на негови скрити мистични измерения. През годините суфизмът се разпространява на няколко континента и сред различни култури.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА