21 Февруари, 2017 22:04 3 308 3

Любимка на Хитлер се оказа съветски агент

  • марика рок-
  • адолф хитлер-
  • ссср-
  • таен агент-
  • шпионин

Немската киноактриса и певица от унгарски произход Марика Рок се оказа съветска разузнавачка, за това свидетелстват разсекретените документи от архива на Федералната разузнавателна служба на Германия. Както предава РИА Новости, тя била вербувана от Хайнц Хофмайстер, който в този момент вече работел за СССР.

Начело на разузнавателната група бил съветският разузнавач Ян Черняк, като сред агентите му имало известни банкери, военни, държавни чиновници, а също така известната актриса Олга Чехова.

Кинокариерата на Марика Рок започва през 1935 година, когато се снима във филма "Леката кавалерия. Скоро тя станала една от любимите актриси на фюрера и даже й била приписвана връзка с Гьобелс, министър на пропагандата.

След края на Втората световна война на Марика Рок й било забранено да се снима в киното, заради близките отношения с нацисткото ръководство. През 1951 г. Рок заявила, че приключва със своята актьорска кариера и иска да открие собствен бутик в Дюселдорф, за да продава изделия от швейцарска вълна.

Разсекретените документи свидетелстват, че немското контраразузнаване не повярвало на актрисата и смятало, че това е само хитър ход, който ще позволи на Рок да продължи да работи за СССР, пише "Блиц".

Марика Рок умира от инфаркт на 16 май 2004 г. в австрийския град Баден на 90-годишна възраст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    8 3 Отговор
    те и козяшките тролове тук, са все бивши савецки агенти!!))
  • 2 ссс

    3 12 Отговор
    Аз съм много доволен от демокрацията . Преди нашите имаха имение до София , но сега сам станах милионер и шофьора ми ме вози на БМВ-то по цял ден . Като не го настъпва много и ми харчи по 5-6 газ градско . Много съм доволен за 460 коня кола
  • 3 Kcaniba

    2 3 Отговор
    ссс за пръвхсе радвам!!
    Нещо смислино от теб!!!
    Продължавай бейби!!!
    +++