22 Февруари, 2017 11:26 7 222 27

Напрежение! Турция стреля, Гърция предупреждава

  • гърция-
  • турция-
  • напрежение-
  • никос кодзиас-
  • острови-
  • предупреждение

Гръцкият външен министър заяви, че Гърция няма винаги да е толерантна

Напрежение! Турция стреля, Гърция предупреждава - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас заяви, че Турция е била близо до „преминаване на червената линия“. В телевизионно интервю за Skai дипломатът предупреди съседите си, че страната му няма да бъде винаги толерантна.

Напрежението между Атина и Анкара се повиши, след като преди дни турски кораб произведе изстрели край гръцки остров в Егейско море.

„Тази игра е сериозно нарушение на международните закони. Турция трябва да знае, че ние няма винаги да сме толерантни. Следващият ни отговор ще бъде много по-твърд“, заяви Никос Кодзиас.

Той определи Турция като „нервна сила“ - подобна на Германия през XIX век след управлението на Бисмарк – при която не се поддържа баланс.

„Някои хора в Турция смятат, че Гърция може да бъде като Сирия и Ирак. Турция прави грешка“, заяви гръцкият външен министър. Той подчерта, че Атина е твърдо решена да пази суверенните си интереси.

През последните месеци напрежението между двете балкански страни се повиши. В края на месец януари турски военен кораб навлезе в гръцки териториални води. Бойният кораб, въоръжен с противокорабни ракети и торпеда, премина край остров Имиа, предадоха гръцките медии.

През месец октомври миналата година турският президент Реджеп Ердоган възбуди полемика след свое изказване, оспорващо границите на Гърция и нейните острови.

Освен това Турция обвини гръцкия съд, че действа с политически подбуди. Причина за обвинението бе отказът на Гърция да екстрадира турските военнослужещи, избягали там след опита за военен преврат.

Турските власти започнаха масови чистки и преследване на другомислещи. Живеещият в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен бе посочен за организатор на опита за преврат, а много военни бяха наречени гюленисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    55 6 Отговор
    Турция не я чака нищо добро с този малоумен президент!

    Коментиран от #4, #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Troqn

    4 15 Отговор
    Gurski rabota znae6 4e ne moje da napravi6 ne6to i tazi godina nqma turski turisti 1,5 millioni izgubili zaradi eu jalko
  • 4 кроко

    8 29 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    Ердоган е много умен и са големи приятели с Путин и заедно ще правят турски поток.
  • 5 666

    33 5 Отговор
    Турците да не се опитват да правят подобни провокации по време на туристическия сезон. Половината Русия ще се изсипе и тази година там. Ако им развалят почивката, да им секнат пукницата и недай си боже да усетят, че децата им са в някаква опасност.... Армията на Гърция докат се мобилизира, руските туристи ще са завзели Анкара.
  • 6 Пеньо

    14 14 Отговор
    А турският султан си мисли, че ще му се размине, като на руския император анексията на Крим! Дъбока заблуда, аркадаш!

    Коментиран от #21

  • 7 Чети бе трол соросоиден ФАКТИ

    27 2 Отговор
    КЪДЕ е оня глупавия трол"гост" от вчера,който ни обясняваше за солидарността на НАТО и как НАТО било братски обвързано с договори...хааахххахаха
  • 8 Митко

    16 2 Отговор
    Президента най-напред наплаши народа до безкрайност с тези арести и репресии и сега може да прави каквито си иска мурафети.Военните пострадаха също,въпреки че голяма част от тях не са съгласни с него са принудени да мълчат.
  • 9 Варна

    27 3 Отговор
    Обстановката е опасна! Турците стават агресивни заради това, че гърците отказаха да върнат военните от пуча.
    Това е пример, че Турция би под ходила по същия начин и тук.
    Това на практика означава, че трябва да имаме някаква готовност за конфликт, в който НАТО ще стои и ще гледа. - ООН също!В тази поза бяха тази организации и по време на Кипърската криза...
  • 10 Невярвам

    10 1 Отговор
    Ще ви препоръчам да прочетете книгата "СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОДИНИ". За да видите какво очакват световните анализатори да се случи тук на Балканите и кой води парада.
  • 11 Гост

    29 5 Отговор
    Турция е била и си остава един изключително опасен съсед, от който могат да се очакват само проблеми, ако някой се съмнява просто да погледне случващото се в Сирия и Ирак или пък на какво са подложени кюрдите. Спасението е увеличаване броя на армията и превъоръжаването и, но с модерно оръжие, а не с трета ръка боклуци излязли от употреба в нечия армия.

    Коментиран от #12

  • 12 Варна

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    А ми да се надяваме, че ГЕРБ няма да управляват, понеже предвиденото от тях е да купим Ф16 и МТЛБ-то на Американската Гвардия М113, модел 1960 год.
  • 13 Истина

    8 26 Отговор
    Турция ако се изплюе гърция ще се удави
  • 14 Morgoth

    16 4 Отговор
    Турската армия да не се перчи толкова, защото в Сирия и Ирак я виждаме колко струва - превземе ли нещо го губи на следващия ден. Половината и генерали са в затвора. В момента като нищо Гърция да е по-силна.

    Коментиран от #18

  • 15 Стамат

    14 1 Отговор
    Турската армия няма да прости на Ердоган гаврата.Въпрос на време е да си отмъсти.ердоган ще свърши като национален предател в някоя дупка.И тези провокации към съседните държави ги иска и прави единствено този лум,пен .Да се надяваме че има здраво мислещи там.Иначе ще стане страшно на Балканите

    Коментиран от #19

  • 16 Майкъла

    7 0 Отговор
    Утре има интересен мач от лига Европа - Османлъспор - Олимпиакос. Представям си каква ще е атмосферата на стадиона.
  • 17 jambazina

    5 0 Отговор
    Типично натовско партвьорство. Това наплежение е от години, а от щаба никой нищо не коментира по въпроса и не се опитва да помири партвьорите.
  • 18 запознат

    12 8 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    В момента в Сирия на терен е само турската армия !!! На война има загуби!!! Т.е на другите армии уж на "велики" сили не им стиска да се изправят срещу орките ,които режат глави и изгарят живи !!!Какво си видял ти не зная, но турците в момента изпълняват успешно операциите си и започнаха да прочистват град Ел Баб !!!Ако турците бяха използвали цялата си военна мощ то такъв град вече нямаше да съществува на картата !!!Целта е по-малко или никакви цивилни жертви !!!Лесно ти е пред компютъра на турците са тези,които се бият срещу извергите и умират !!!Може и да имат пропуски но турците ще си направят съответните изводи и ще ги отстранят !!!Предвид,че голяма част от офицерите и елитните и части са в затвора то тази операция пак може да се приеме за успешна!!!
  • 19 ЗАПОЗНАТ

    5 9 Отговор

    До коментар #15 от "Стамат":

    ТУРСКАТА АРМИЯ НЯМА КАКВО ДА ПРОЩАВА НА ПРЕЗИДЕНТА СИ !!!ТУРСКАТА АРМИЯ ПРИЗНАВА ЕРДОГАН ЗА ВЪРХОВЕН ГЛАВНОКОМАНДВАЩ !!! СЪБУДИ СЕ И НА ПЛЯМПАЙ ГЛУПОСТИ !!!
  • 20 ИСТИНАТА

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    НА ТОЗИ" МАЛОУМЕН" ПРЕЗИДЕНТ НА КРАКА МУ ХОДЯТ МЕЙ,МЕРКЕЛ,ДИРЕКТОРА НА ЦРУ И НОВОНАЗНАЧЕНИЯ КОМАНДВАЩ НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ !!! А НАШИЯ УМЕН ПРЕЗИДЕНТ ОТИВА ПРИ МЕРКЕЛ !!! СТИГА СИ ПИСАЛ ГЛУПОСТИ,ЧЕ СЕ ВИЖДА ТВОЕТО НИВО НА ИНТЕЛЕКТ !!!
  • 21 ОТЕЦ АНАФОРТИЙ

    13 10 Отговор

    До коментар #6 от "Пеньо":

    АКО ТУРЦИТЕ РЕШАТ ДА НИ ОКУПИРАТ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ !!!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ !!!ПУТИН МАЛКО ЩЕ ПРОТЕСТИРА И ТОВА ЩЕ БЪДЕ, ПОСЛЕ ЩЕ ОТКРИЯТ ПАТОКА И АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА !!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 kabagaidarov

    9 3 Отговор
    Хора в недалечно бъдеще това ни очаква и нас.Замислете се Ердоган не ви ли прилича на един ненормалник от 40-те години на миналия век ?
  • 24 Някого

    12 2 Отговор
    То тука в България ВСИЧКИ НИЕ ЗНАЕМ МНОГООО И ЗА ТОВА СМЕ В ТОВА СЪСТОЯНИЕ по добре да си гледаме нашите си неща :)
  • 25 Хасан

    3 1 Отговор
    Ако крадецът се е скрил в твойта къща и не го предаваш.. Имам предвид военните превратаджии които Гърция не ги върна на Турция то пострадалия от гняв ще ти счупи прозорците.. Браво на Бойко че не забърка България в такива истории и върна гюленистите

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Зузу

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Има ратификация за военнопленниците и ратификаия за политическите емиранти-имигранти. Така,ч е Гърция не е длъжна да предаде всеки посочен от властта в Турция като експулсация, именно поради правото на политически бегълци да поискат закрила. И наши емигранти са искали закрила от "загниващия капитализъм" даже при диктатурата на Тато и БКП. така, че не ожеш да обвиняваш офицерите поискали закрила, без да сис игурен, че наистина сап ревратаджии! те сан аясно, че при диктаторски режими като на Ердоган, Живков, Хитлер и други, няма как да получат справедлив процес - при такива режими на неудобните се присъжда винаги затвор или дори смърт. Откъде си сигурен, че те са заговорници, а не просто бегълци от чистката на Ердоган над къде ли не? Ето колко писатели жжурналисти бяха смазани, поради несъгласие с този режим. Ти би ли се върнал в страна, където задържително щет е опандизят че и по-лошо? Едва ли? защо съдиш тези офицери, може да не са виновни а просто дас е страхуват от неприятностите в Турция? Всеки може да каже - този е виновен! - но не всеки може да го докаже....
  • 27 зузу

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    А относно поведението на бате ти Бойко - да замаза положението. но при недоказана вина на такива бегълци е много трудно да прецениш само по словесни обвиненияна някояв ласт, че те наистинас а участници в преврата, а не бегълци от страх пред тормоза на диктатурата в страната им. Например, ти няма как да знаеш дали сагюленисти или набедени такива? А това бате ни Бойко не знаеше, когато ги върнаха екстрадираха. възможно е да са екстрадирали невинни хора, което да пострадат от терора на властта? А това ни прави мърши, не нещо за хвалене...! Яко наистина са учавствували в преврата ако е имало такъв, което ме съмнява, то е редно да ги екстрадираме! но какъв етояп реврат дето самолети са кръжали не сас треляли, войниците с няколко камиона правят преврат? абе смехория. това са няколко десетки участника, а са арестувани и наказани много много повече... Прилича на чистка на неудобни хора навред. Направо копие на преврата на БКП над истинските комунисти оцелели от войната... голямо чистене е било на реалните партизани и ятациу, от новоизлюпилата се "народна армия", която не е влязла дори в бой, понее руснаците са ни потупали снизходително и с оглед бъдещото ни приятелство са пропуснали и затворили очите пред редица нагаждачи.
Новини по държави: