22 Февруари, 2017 13:25, обновена 22 Февруари, 2017 13:45 2 209 9

Изстреляха ракетата "Союз-У" от Байконур

  • союз-у-
  • байконур-
  • ракета-
  • международна космическа станция

Товарният кораб "Прогрес МС" трябва да занесе продукти и оборудване на МКС

Изстреляха ракетата "Союз-У" от Байконур - 1
Снимка: БТА/АР чрез Руската космическа агенция

Руската ракета-носител "Союз-У", носеща товарния кораб "Прогрес МС" беше изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан, информира ТАСС. Тя излезе успешно от орбита.

Мисията на апарата е да достави 2,5 тона провизии и оборудване на екипажа на Международната космическа станция.

Това е вторият подобен опит в програмата, тъй като на 1 декември миналата година изстрелването на предишния кораб "Прогрес" претърпя пълен провал. Той се разби само седем минути след излитането си, разпръсвайки горящи отломки над слабо населен район в близост до границата с Монголия.

Тогава проведеното след инцидента разследване установи, че аварията е причинена от производствен дефект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    4 22 Отговор
    Хайде сега всички копейкаджии да прочетат внимателно онова местенце в статията за "производствения дефект" и да ми обяснят, че не е от пиене на лосион за баня, примерно... Хахахаха "космическо жигули"... На хората ракетите вече се връщат сами на космодрома за зареждане.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Инструктор

    3 12 Отговор
    Бе тва У да не е учебен. Къде е педала на инструктора?
  • 3 ссс

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    И пак питат руснаците да им продадат двигатели . Педала го знаем къде е , но дали е инструктор , не знам ???
  • 4 Поп Грую

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Взривът на совалката "Чалънджър", при който загина целия екипаж от седем души, беше предизвикан от производствен дефект на гумени уплътнения. Ха сега ни обясни какво са пили американците, които са ги произвели - спирачна течност или антифриз?
    В момента САЩ нямат ракета, способна да изведе човек на орбита, и не се предвижда да имат до 2022 година. Та моли се на "космическото жигули" - без Русия американците просто не могат да отидат до МКС. Нито да се върнат от нея. Тъжно, но факт.

    Коментиран от #5

  • 5 Реалист

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "Поп Грую":

    Попе според теб ракета извела 2 тона и половина в космоса не може да изведе човек в космоса? Какво пречи на Мъск ракетата да изведе човек? "Айде стига с тея глупости бе Попе(Тате)" - ако мога да перефразирам "Опасен чар" и Т.Колев. По-скоро на НАСА за сега им е по-евтино. Защо Ботокс Пути не включи рак.двигатели в контра санкциите? Защото за разлика от теб и мен знае че е безсмислено. Което означава какво? - хайде мисли, извода е ясен...

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 а ся

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Дай първо да спрат да я изпитват , че после да я въведат в експлоатация . Свали си розовите очила , че и загубил представа за времето . 2017 година сме сега . Двигатели а първа степен ще купуват минимум да 2020 година . До тази година ще проектират , а какъв ще е резултата .... няма кой да ни каже . Нека не забравяме , че "любимата" ти Америка е смятала ,че така ракетен двигател не може да бъде проектиран и би следвало да се взриви . Само разпада на СССР даде светлина в очите на "любимите " и те разбраха ,че все пак това е възможно .
  • 7 а ся

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    През 2014 г. по инициатива на сенатора Джон Маккейн доставките на РД-180 в САЩ бяха забранени, но още през миналата година под натиска на военните ембаргото бе прекратено. По-късно Маккейн поиска от Пентагона да предостави доказателства за необходимостта от руските ракетни двигатели и предложи забраната да бъде въведена отново.

    Против подобно решение са колегите на Маккейн и военното ведомство. Оттам твърдят, че доставките на ракетни двигатели от Русия са критични, а да се създаде адекватен аналог ще е трудно. Те дори намекват, че Маккейн лобира за интересите на определени компании.
  • 8 Поп Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Чадо, има ракети (Протон-М), които извеждат по 22 тона в орбита, но никой не ги използва за извеждане на хора. Какво пречи да се използват тия ракети или ракетите на Спейс Екс (проектирани до последното винтче от НАСА и произвеждани от Дженеръл Илектрик, Мъск само прибира парсата) - използвай си познанията по физика и физиология, ако имаш такива.
    Путин не е включил ракетните двигатели (и още много други неща) не защото е безсмислено, а защото мисли десетина хода напред - имаш ли нещо наготово, не си даваш зор за научни изследвания и разработки и постепенно изоставаш. "Ракетите на Мъск" са с двигатели, проектирани преди четирийсет години. Перспектива за усъвършенстване - никаква, повторната употреба се оказа въздух под наблягане, по технически характеристики са под европейската Ариана, китайските и японските ракети. Ма били по-евтини - само защото американският данъкоплатец поема огромната част от разходите. Досега Мъск е усвоил четири милиарда и половина долара държавни субсидии. В резултат - в момента САЩ са напълно зависими от Русия за космическите си изследвания.

    Коментиран от #9

  • 9 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Поп Грую":

    Попе и си и вярвяш нали? Ама ти наистина си религиозен, ама религията е винаги сляпа - можеш ли да ми покажеш снимка на Буран-чето след единствения полет? Не.... Ко каиш? Ръждяса в някакъв хангар в Казахстан, Байконур... Ми що не в раша?
    Ми тя на Мъск ракетката като не знаеше колко е изостанала взе че кацна обратно на космодрума и пак ще я използват, а на ушанките изгарят в атмосферата :) . Торят земята с тежки метали, нали? Щото така е прогресивно и полезно. Даааа Попе, спри с проповедите и вземи прочети нещо за пазарни механизми, цени, печалби. Точно това което тея дето са ти промили главата дълги 45 години отричаха а сега са в първите редици... Питай примерно другаря РОвч или заместничката му Курнелия която (какъв срам) изпрати отрочето да учи в Швейцария (а не рашка).
    Попе, попе, с това - напълно зависими от руснаците - съвсем ме отказа да ти обяснявам. По-скоро си ЧЕРВЕН КХМЕР, надъхан с директивите на другарката Курни, отколкото трезво мислещ гражданин/селянин на Републиката. Ай наздраве с манастирската без бандерол (мошенници с раса)...
    Между другото - мършав поп и милиционер не съм виждал. Защо ли?