25 Февруари, 2017 08:05 714 1

Германското разузнаване е подслушвало чужди медии

  • германия-
  • подслушване-
  • би би си-
  • ню йорк таймс-
  • разузнаване

В списъка влизат "Ню Йорк таймс", Би Би Си и Ройтерс

Германското разузнаване е подслушвало чужди медии - 1
Снимка: Shutterstock

Германското Федерално разузнавателно управление (БНД) шпионира телефоните и имейлите на журналисти от чужди медии, включително "Ню Йорк таймс", Би Би Си и Ройтерс. Информацията е на сп. "Шпигел".

Най-малко 50 телефонни номера, факсове и имейли на журналисти и редакции са били обект на проследяване от германските шпиони от 1999 г. насам, се съобщава в откъси от статия на списанието, която предстои да бъде публикувана днес.

"Шпигел" уточнява, че не знае колко време е продължавало подслушването. "Предполагаме, че наблюдението вече не е активно, но не сме сигурни", добави Мартин Кнобе, журналист от "Шпигел".

В списъка с номера за подслушване е имало десетки телефони на журналисти, работещи за Би Би Си в централите в Лондон и в Афганистан, както и в международната редакция "Би Би Си уърлд", показват документи, до които списанието е получило достъп.

"Разочаровани сме да научим за тези обвинения", заяви говорител на Би Би Си. "Нашите журналисти би трябвало да са в състояние да действат свободно и сигурно, при пълна защита на източниците си. Призоваваме всички правителства да зачитат работата на свободните медии", добави тя.

В списъка е и номер на в. "Ню Йорк таймс" в Афганистан, както и мобилни и сателитни телефони на Ройтерс в Афганистан, Пакистан и Нигерия, посочва списанието.

Документите, до които е получило достъп сп. "Шпигел" покриват само част от подслушванията на БНД, така че списъкът с медии вероятно е непълен, уточни Кнобе.

Германският клон на Репортери без граници порица "чудовищното посегателство срещу свободата на пресата" и заяви, че обмисля да заведе дело. Неправителствената организация се опасява, че тази практика продължава въпреки новите мерки, приети неотдавна с цел ограничаване на дейността на БНД.

Федералното разузнавателно управление е отказало да коментира информацията на сп. "Шпигел". БНД вече е обвинявано в подслушване на служители във френското външно министерство, френското президентство и Европейската комисия по молба на американската Агенция за национална сигурност.

В края на 2015 г. "Шпигел" обвини БНД, че е подслушвало и вътрешните министерства на САЩ, Полша, Австрия, Дания и Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня с лаптопа

    0 0 Отговор
    Гордея се, че не са подслушвали нашите медии и посолства! Което в превод означава, че местните подлизурковци на постовете са толкова послушни и верни на каквото им кажат Меркел и другите му там, че просто няма нужда да бъдат подслушвани. колкото до подслушването на тия лица от БНД, някак си е трудно да се диференцира термина Сигурност. затова и тайните служби е трудно да бъдат както ограничени да не слухтят - което им е работата предназначение, така и да ги проследиш какво точно правят? Оказа се че и ЦРУ е шпионирало Меркел и други германски и други лица? Абе шпионски свят? Наай-лошото е, ако един разузнавач открие, че колегата му спи с жена му, а на вечерята колегата му му разкаже подробности за новия си флирт - това води до инфаркти или до стрелби...
Новини по държави: