26 Февруари, 2017 18:40 9 616 6

Турската гранична стена върви по план

  • турция-
  • сирия-
  • стена-
  • граница-
  • ислямска държава

Над половината от 511-километровото съоръжение по границата със Сирия е готово

Турската гранична стена върви по план - 1

Турция е издигнала по границата си със Сирия 290 километра от планираната 511-километрова стена, съобщиха местни медии, позовавайки се на Ергюн Туран, ръководителя на службата, отговаряща за строежа.

Стената, изграждана от отделни бетонни елементи, ще се простира покрай южните и югоизточни турски окръзи Хатай, Килис, Шанлъурфа, Шърнак и Газиантеп, предаде ТРТ, като цитира Туран. Елементите й са преносими и може да бъдат отнесени и на други места, уточни той.

Стената, висока три метра, е оборудвана и с бодлива тел и наблюдателници, отбелязва ДПА. Според медийни информации предназначението й е да попречи на нелегалното преминаване на границата. Правозащитници критикуват съоръжението, тъй като възпира бежанците от Сирия.

Турция има обща граница със Сирия с дължина 911 км. В миналото Европа е критикувала многократно страната за хлабавия граничен контрол, заявявайки, че през границата от Турция проникват джихадисти в Сирия, посочва ДПА.

Турската армия съобщи междувременно, че е прогонила напълно бойците на "Ислямска държава" от границата си. Част от района на Сирия по границата с Турция се намира под контрола на турската армия и сирийските бунтовници, които тя подкрепя, а друга част е контролирана от кюрдски милиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    60 22 Отговор
    А нашите гербави предатели превърнаха миграцията в бизнес.За три години Тиквата изприказва хиляди приказки , но не построи нашите 160 км стена с Турция.И от там открадна едни 150 милиона , а после и от проблема с бежанците други 320 милиона.До каквото се докопа алчната герберска ръка ,всичко потъва в дълбокия банкянски джоб!
  • 2 къПут

    24 41 Отговор
    Откраднал е на бабати хварчилото-руско е, нали..:)))))))
  • 3 Трол

    7 7 Отговор
    С мааалка подробност, оградата е на 200 метра в сирийска територия.
  • 4 ТИКВОЧА

    26 4 Отговор
    НАШ БОКО НЕ ХАРЕСВА ПАРИТЕ . ПО- АЛЧЕН ЧОВЕК НЕ ПОЗНАВАМ .
  • 5 Гост

    8 8 Отговор
    Ей този Реалист ,ако не пише нищо по интелигентно ще изглежда. Ако не е виждал оградата може да си направи една екскурзия да я види и пак да говори,може и една стълбичка да си вземе да я прескочи като НЕЗАВИСИМАТА журналистка ,а сега и "честна "депутатка Елена Йончева
  • 6 бббббб

    20 3 Отговор
    Това се казва ограда. Дане говорим и за тази между Америка и Мексико .А,не опосканата от ГРОБ тънка мрежа през ,която всичко минава.
Новини по държави: