1 Март, 2017 07:45 1 546 9

Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни

  • словакия-
  • храни-
  • качество-
  • източна европа-
  • източноевропейци-
  • ес

Въпросът ще бъде повдигнат на извънредна среща на ЕС

Западните вериги продават на източноевропейците по-лоши храни - 1
Снимка: Shutterstock

Ладислав е бесен. Връща се от пазар, а в торбите му има не само словашки продукти, но и хранителни стоки, произведени от известни международни концерни. Ладислав вече знае, че част от тези храни са с много по-лошо качество, отколкото същите стоки, продавани в западните супермаркети. „Те ни взимат за идиоти и само гледат да печелят за наша сметка. Мигар ние сме сметището на Европа? Честно: чувствам се като втора ръка европеец”, възмущава се Ладислав.

"Това е същински скандал"

В Словакия вече го има черно на бяло: Министерството на земеделието публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. И още: словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо: „Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини”, казва словашкият премиер.

С тази позиция е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Средна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра: „Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”.

"ЕК веднага да забрани тази практика"

След като скандалът разбуни словашкото общество, премиерът Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС:

„Ще настояваме Еврокомисията веднага да забрани тази практика. Нашите граждани не бива да бъдат унижавани. И не бива да има европейци първа и втора категория”, настоява Фицо. От Съюза на потребителите обаче не вярват, че плановете на премиера ще дадат някакъв резултат. Вече на няколко пъти подобни инициативи са угасвали без ефект. Единственото ефикасно средство срещу тази политика на големите концерни е потребителите да увеличат съпротивата си. От Съюза смятат, че с течение на времето потребителите в Средна и в Източна Европа също ще развият силно съзнание за правата си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    19 1 Отговор
    абсолютно съгласен...достатъчно е да прескочиш 100 км. до Гърция и да купиш аналогичен продукт от там, разликата е огромна
  • 2 Българин

    14 0 Отговор
    И това е новина така ли....Това се знае от 100 години.
  • 3 някой

    15 2 Отговор
    Естествено,че ни продават боклуци.За тях ние сме втора ръка хора.
  • 4 кроко

    14 1 Отговор
    Затова никаква глобализация и бойкот на стоките на големите производители.
  • 5 Kcaniba

    9 5 Отговор
    Дабъл стандартс гойс!!!
    Демократичноууу!!! ;)
    Инак, все рускатаагресия ви тресе)))
    ...я по тъмно-зелените да слязат и да бутат автобуса!!!
  • 6 плам

    10 0 Отговор
    В западна Европа храната е на светлинни години по качество,същите вериги,същите марки,знаем го ние(вече),знаят го и те.Въпросът е какво нашето правителство ще предприеме.Никой не иска да яде боклуци,дори и да е беден!Вместо две млека ще си купи едно,но качественно!Така че цената не е оправдание!Агенцията по лекарствата и храните да се самосезират!
  • 7 Кольо

    7 1 Отговор
    Това отдавна се знае и не е само за храните. Затова изберете по-малкото зло и купувайте произведено в България.
  • 8 antimediator

    6 0 Отговор
    ОК, това всички го знаем, но защо нашите чиновници, които отговарят за качеството на храните нищо не правят?!
    Така , че ако има виновен , то е някои български чиновник, който отговаря за това.
  • 9 Киро

    1 0 Отговор
    Не става въпрос само за храни, а за стоки от всякакъв вид!

    И е вярно.

    Примери почти за всичко!