Last news in Fakti

6 Март, 2017 12:37 3 030 7

Оцелели от приютите на ужаса в Ирландия настояват за разкопаването на 180 обекта

  • ирландия-
  • град туъм-
  • дом за неомъжени майки-
  • човешки останки-
  • детски останки-
  • приюти магдалена

След разкритията в град Туъм, групи и организации настояха за по-мащабно разследване на всички подобни институции от миналото

Оцелели от приютите на ужаса в Ирландия настояват за разкопаването на 180 обекта - 1

Последните разкрития около ужасяващата история на дома за неомъжени майки и бебета в ирландския град Туъм станаха причина за вълна от обществено неодобрение и гняв. Група оцелели жени, обитавали някога подобни институции, надигнаха глас с настояване държавата да нареди пълно разследване на всички приюти Магдалена и домове за неомъжени майски с деца, намирали се някога на територията на Ирландия, пише в. Айриш таймс“.

Групата, наречена "Справедливост за обитателките на Магдалена", настоява правителството да разшири обхвата на разследването, започнало заради дома в град Туъм. Те искат да бъдат разкопани 180 обекта, където някога са се намирали домове или приюти за неомъжени майки и т. нар. "пропаднали жени" - жени, имали безразборни сексуални контакти или работели като проститутки. Според групата под всеки един от тези домове лежат останките на десетки, дори стотици бебета и деца под 3 годишна възраст.

Групата е съставила списък със 180 институции, агенции и частни лица, които са били натоварени с „грижата“ за тези жени и техните деца.

„Държавата трябва да разреши пълна проверка и разкопаване на тези места, защото вероятността, под всяко едно от тях, да има погребани детски останки, е много голяма“, настояват оцелели, които някога са били настанени в подобни учреждения.

Правителството все още не е дало отговор, дали ще разреши пълни разкопки на мястото, където някога се е намирал бившият дом за неомъжени майки и бебета в град Туъм. Миналата седмица, специално назначена комисия, която разследва управляваните от църквата домовете за неомъжени майки, попадна на поредната зловеща находка в тайно подземие - останките на "значителен" брой деца на възраст под три години.

Комисията е създадена, след като разследване на местна историчка открива, че в архивите на града и тези на дома е записана смъртта на повече от 800 бебета и деца до три годишна възраст, но телата им така и не са открити. Катрин Корлес задълбочава разследването си и не след дълго то се увенчава с успех, след като през 2014 г. в септична яма, използвана от дома в Туам, е намерен масов гроб с детски останки.

Днес комисията продължава разследването на Корлес, за да извади наяве тази грозна истина за онези мрачни години, в които неомъжените майки са били срам за обществото.

Въпреки това, все още не е ясно дали ирландските власти ще позволят и разпоредят на националната полиция да започне криминално разследване по случая, тъй като земята е на държавата и тя трябва да позволи подобни по-нататъшни действия.

Оцелели от приютите на ужаса в Ирландия настояват за разкопаването на 180 обекта


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    1 15 Отговор
    Статия мехлем за продажната русофилня, да си залижат раните и да могат с кеф да поплюят по западните, така наречени ценности, че отдавна Факти бг не им е давала такава възможност.
    Русофили - огън по западните ценности !

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Възмутен

    17 0 Отговор
    Какви русофили и русофоби бе приятел? Ти наред ли си? Защо във всичко вкарвате скапаните си политически убеждения? Тук говорим за смъртта на деца - най ужасното нещо на света. Те са цветята на тази земя, нещото което осмисля живота ни. Не случайно децките ковчези са бели - символ на чистотата на душите им. А тези деца там са погребани като животни, без необходимото им изпращане по пътя към вечността. Самите ние, хората правим земята ужасно място, след като не ценим себеподобните си и то най вече децата. Дано сега душите на тези дечица почиват в мир и са някъде близо до Бог!
  • 3 Morgoth

    4 1 Отговор
    Интересен тук е въпроса дали тези деца са част от нормалната за това време висока детска смъртност и само са били пограбвани тайно за да се запази честта на майката (което е разбираемо с оглед обществените порядки) или им е било помагано да умрат, което си е престъпление граничещо с концлагерите.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кроко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "кроко":

    Пак ще ти го напиша, че нещо не им ехаресало на модераторите: ти си от продукти на комунизма, свикнал си някой друг да ти върши работата и си гледал да се уредиш да папкаш. Но не осъзнаваш че успяват само хората с качества и труд. Затова виниш руснаците че са те изгонили без предупреждение от коми, че не са ти направили газопровода и т.н. На теб ти е нужно да имаш виновен за несгодите си, свикнали си да се кланяш на някого за да може да завлачиш нещичко наготово. Сега новя ти гоподар е САЩ иЕС! Обаче не си даваш сметка че и в САЩ и в ЕС ще те изритат като мръснен боклук веднага щом не им трябваш. Така че не се сърди на Русия, демокрация е такава - ако умееш да преговаряш, ще си договориш газопровод, иначе дюхай дюдю. Ако има нужда от теб, ще работиш, иначе дюхай дюдю пред компа, надявай се НАТО да те защити и си мисили че турците са ни приятели!
  • 6 Поп Грую

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Детската смъртност няма нищо общо с тая работа. Кръстено дете се погребва в гробищата с опело. Ако е починало скоро след раждането и не са успели да го кръстят, пак се погребва в гробищата, но без опело.
    От какво са умрели тия дечица можем само да гадаем, но че са ги заровили като кучета - факт.
    Хич няма да се учудя, ако им липсват някои органи.
  • 7 нОСТРАДАМУс

    0 0 Отговор
    Навсякаде по земята безграничен боклук се напласти-само атомен огън може да го изгори.Колкото по -бързо,толкова по евтито ще ни излезе....
    Колко ядрени устройства са задийствани от ядрените сили до момента,сцел усъвършенстване на ядрените арсенали? Инито една оправдана цел не е поразена..Средства само хабят и никаква работа невършат !!!
Новини по държави: