9 Март, 2017 06:30 1 282 5

За да не се разпадне ЕС

  • европейски съюз-
  • разпадане-
  • марин льо пен-
  • фрекзит-
  • бюрокрация-
  • германия

Евентуалният "Фрекзит" би означавал край на европейското сътрудничество

За да не се разпадне ЕС - 1
Снимка: shutterstock

Марин льо Пен не се церемони особено със своите политически противници. А и с Германия. В очите на френската дясна популистка, Германия също има вина за икономическата и политическа деградация на Франция. Според льо Пен, еврото е "политическото оръжие" на германците. "Германските заповеди" били отнели суверенитета на нейната страна. А благодарение на хаоса, възникнал покрай миграционната политика на Меркел, ислямисткият терор бил пуснал пипалата си и във Франция, смята анализаторът Рихард Фукс.

Накратко: шефката на дясноекстремистката партия "Национален фронт" призовава привържениците си да се противопоставят на тази Германия. Списъкът с искания е кратък и радикален: излизане от еврозоната, от Шенген и от ЕС.

Ако се стигне до Фрекзит?

С тази реторика на капсулирането Марин льо Пен минава за фаворит в надпреварата за президентския пост във Франция. Най-малкото тя би могла да спечели първия от двата тура на изборите. В момента Льо Пен получава одобрението на една четвърт от френските избиратели. Техният брой обаче може и да се увеличи. След вота за Брекзит и победата на Доналд Тръмп не са изключени изненади.

Евентуалният "Фрекзит" би означавал край на европейското сътрудничество - във формата, в която го познаваме днес. Без германо-френския тандем митът за основаването на ЕС би изчезнал. И по-нататъшното му разпадане едва ли би могло да бъде спряно.

Затова е добре, че възприемаме евентуалния провал на европейската идея като реална опасност. И тази опасност няма да стане по-малка, ако отвръщаме поглед от нея. Това се отнася както до федералното правителство, така и до всички, които приемат присърце германо-френското приятелство. А това означава, че вече ние, германците, не можем просто да си седим удобно на другия бряг на Рейн като неутрални и независими наблюдатели.

Крайно време е за европейски дебат - включително и в рамките на националните изборни борби. Най-яркият пример за това е вотът за Брекзит. Мнозина вярваха, че проевропейските сили в Обединеното кралство ще съумеят да убедят избирателите в многостранните предимства на членството в ЕС. Те обаче претърпяха жалък провал. От една страна това се дължи на всяването на ирационални страхове и разпространяването на лъжи и полуистини от поддръжниците на Брекзит. От друга страна обаче провалът на проевропейските сили се дължи и на факта, че никой не успя да олицетвори лично и правдоподобно успехите на Европа. Сега това не бива да се повтаря в никакъв случай във Франция!

Да си спомним за успехите на ЕС!

Германските политици могат и трябва да поемат водеща роля в това начинание - битката за общото бъдеще в нашия европейски дом. Това означава да не престават да напомнят за успехите на ЕС, които са тъй очевидни, но толкова често биват пренебрегвани. Германия трябва да отстоява тези достижения, част от които са свободното придвижване през границите без проверки и чакане, правната сигурност в другите страни-членки и гарантираните човешки права. Казано накратко: Европа е нещо повече от своята бюрокрация. Именно тази обединена Европа може и трябва да ни изпълва с гордост.

И ако германските политици и гражданското общество се намесят във френската изборна борба с това послание, те със сигурност ще направят добра инвестиция в общото ни европейско бъдеще. А този, който обича с цялото си сърце един проект, без съмнение ще намери и правилните отговори за реформите, които трябва да бъдат предприети. Ръката, протегната през Рейн, която и до днес прави незабравим един от основателите на ЕС Робер Шуман, си остава верният отговор на враждебните изявления на дясната популистка Марин льо Пен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    1 5 Отговор
    за да не се разпадне ЕС трябва украйна и турция да влязат. меркелицата си знае работатани ще ги фкара без значение колко се опъват другите. само тва ни е спасението.
  • 2 Carfen

    2 2 Отговор
    Да допълня само колегата - за да може ЕС да е съвсем съвършен, трябва да включва и Албания с Косово, както и Молдова. И разбира се ЕС на една скорост. Може би, но след около 800-2000 години.
  • 3 кроко

    2 3 Отговор
    Няма никаква опасност в близките 50-60 години за ЕС , той не само няма да се разпадне , но и ще се разширява , напук на ушанките и путноидите. Вива Европа!
  • 4 Оги

    0 0 Отговор
    Европейския Шенген е хубаво нещо, ако хората в него са правилно възпитани, няма терористи няма налагащи неправилни постановления бюрократи, тогава би бил една голяма човешка общност - такава е и идеята и на Йисус Христос и на много други. Но? Фрау Меркел и глобалистите намъкнаха имигрантите, тероризма се надигна, започна отново ада. Явно и Меркел ика краят на ЕС, защо обиждате само Льо Пен, тя е френска националистка което иска защитата на Франция и е нормално. ЕС няма бъдеще с такива разбирания както досега - бюрократични наредби от Брюксел, често вземани без да се съблюдават интересите на местно население и неговата защита и останалите да изпълняват. Това става Третия Райх... А инначе е добра идея, но вече я провалиха като доверие именно ръководството и.... не трябва да управляват германци или други! Трябваше да се установят справедливи ЗАКОНИ, обхващаши напълно и правна система и останалото и самият ЕС щеше да стане една голяма държава и то прогрессивна. С тези наредби за доста неща тя върви към разпадане. Марин Пен е права - не може да ти натрисат насила разпоредлби, без да им пука за твоят живот и да пляскаш....
  • 5 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    ес е една суперуспешна организация и трябва да се развива ,а не да се проваля.само с нея европа ще може да отселее като голям икономически и политически играч .при разпадането на ес в периферията и ще почнат воини ,а големите страни в нея няма да могат заедно да договарят и отстояват политиките си,което ще ги направи незначителни играчи .също така ако франция подобно на англия излезе от ес ,в нея няма да се решат проблемите с имигрантите ,а напротив ще се задълбочат ,особено при липса на обща европеиска политика и рязкото обедняване на периферията на богатите държави.така че внимаваите кво си пожелавате ,щото има опасност и да се сбъдне в тези времена на популизъм.