Last news in Fakti

8 Март, 2017 17:54 1 648 1

НАТО към Косово: Зарежете амбицията за собствена армия!

  • нато-
  • косово-
  • армия-
  • сърбия-
  • йенс столтенберг-
  • конституция-
  • въоръжени сили

Сърбите твърдо против, алиансът загрижен

НАТО към Косово: Зарежете амбицията за собствена армия! - 1
Снимка: Shutterstock

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова косовските лидери да се откажат от амбициите си за създаване на армия без подкрепата на сръбското малцинство, пише „Политико“.

В най-младата балканска страна се зароди идеята за косовски въоръжени сили, което според алианса ще увеличи напрежението в региона.

Йенс Столтенберг заяви, че е разговарял с президента Хашим Тачи и премиера Иса Мустафа, изразявайки загрижеността на НАТО по този въпрос. Столтенберг ги е предупредил, че алиансът може да преразгледа степента си на ангажираност, ако правителството даде зелена светлина за този план.

НАТО смята, че едностранните стъпки на Косово – без близкия контакт със Сърбия – няма да бъдат ползотворни. Изданието посочва, че в момента единствената военна сила в Косово е съставена от мироопазващите сили на НАТО.

Създаването на собствена армия ще бъде възможно само с промяна на конституцията, което изисква 2/3 подкрепа от народните представители – включително и от представителите на етническото албанско и сръбско малцинство. Сърбите твърдо се противопоставят на създаването на косовска армия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.