Last news in Fakti

14 Март, 2017 07:30 1 333 8

14 март 1883 г. Умира Карл Маркс

  • карл маркс-
  • съчинения-
  • комунизъм

На 14 март 1883 г. умира Карл Маркс - германски философ-материалист. Създател е на т. нар. диалектически и исторически материализъм. През 1835 г. завършва гимназия и учи последователно в Бонския и Берлинския университети.

В началото е последовател на младохегелианците, но постепенно преминава на радикални позиции. През лятото на 1844 г. в Париж Маркс се запознава с Фридрих Енгелс. В съвместния си труд “Немска идеология” (1845-1846 г.) те критикуват младохегелианците, материализма на Фойербах и формулират основните принципи на новата философска система, която Маркс нарича “диалектически материализъм”.

В “Светото семейство” (1845 г.) създават теорията и тактиката на борбата на пролетариата, като официално обявяват средствата на тази борба - въоръжено насилие, терор и унищожаване на всички класови врагове на пролетариата. В “Нищета на философията” (1847 г. ) Маркс критикува радикалните схващания на Прудон за общественото преустройство и формулира принципите на историческия материализъм и пролетарската политическа икономия. През 1845 г. по настояване на пруското правителство Маркс е изгонен в Белгия, през 1848 г. белгийското правителство също го изгонва. Известно време живее в Кьолн, където издава “Нов Рейнски вестник”, след това в Париж, а от 1849 г. до смъртта си - в Лондон. Философската система на Маркс представлява еклектика от диалектиката на Хегел, материализма на Л. Фойербах и социализма на някои социалисти-утописти, живеещи по това време във Франция и Англия. Основното му икономическо произведение е “Капиталът” (I т. – 1867 г., II и III т. – 1884 г., под редакция на Фридрих Енгелс).

Марксовите съчинения за научната основа на икономическата действителност са осветени от скрит морализъм. Това е най-очевидно в Марксовото развитие на Хегеловото понятие за отчуждението. И за двамата да се отчуждаваш означава да овъншностяваш или да обективираш нещо, което в действителност е част от самия тебе, в нещо, което стои отвън от и встрани от тебе самия. Понеже то е наистина част от личността, отчуждената личност е раздвоена или разделена от самата себе си и нейният живот губи тази органична цялост, за която още Платон говори като за един човешки идеал. Марксово прилага това понятие в своя анализ на отчуждението на личността на работниците от деветнадесети век по време на техния труд.

Отчужденият труд е социален антипод на труда като самодейност. Съществуват четири взаимно свързани аспекта на отчуждението: от продукта на труда, от самия труд, от човешката родова същност и самоотчуждението. Същевременно отчуждението е и отчуждение на човека от човека. Частната собственост е необходим резултат от отчуждения труд, който е социално отношение, изразяващо неравенството между хората. Отчуждението предизвиква редица отрицателни последици върху обществения живот: в областта на икономиката - господство на вещните отношения над субекта на труда; в социалната сфера - трудовата дейност и отношения стават външни, противоестествени за човека; в морала - трудът не е свободна изява и самореализация на човека; в политиката - човекът се включва в труда посредством външна принуда, трудовите отношения се реализират посредством политическите институции. Отчужденият труд е исторически първата форма на цялостното социално отчуждение и е в основата на останалите негови форми - идеологическо, психическо и пр.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Смит

    1 5 Отговор
    Крал мас и я продавал на Енгелс, така си говорихме някога!
  • 2 mediator37

    2 6 Отговор
    На съвестта му тежат милиони избити. Тежи зараждането на най-масовото терористично движение в човешката история- комунизмът.
    Този мизерник, син на равин с истинско име Мордохай Леви, пише идеологията на комунизма по поръчка на Ротшилдови. Има действащи присъди в Германия за държавна измяна и подготовка на държавен преврат.
    Това че германците са пропуснали да го обесят навреме е фатална грешка. Една мърша ликвидирана своевременно щеше да спести милиони животи.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 гост

    1 4 Отговор
    Еврейски боклук , антихуманист и психопат .
  • 4 Бай хой

    2 2 Отговор
    Даа великите умове се почитат от всички. А кервана си върви псетата да вият. Законите са си закони и който ги пренебрегва фалира.

    От къде ли произлиза комунизма? Май не е от Русия.

    Коя е най силната икономика в света днес? Май не е на сащ. Може и да е на някоя комунистическа народна република. ФАКТ. Когато не се дава власт на национални предатели нещата се получават. Когато в България разни герб, патриотични фронтове, деформаторски блокове, джахидистки партии и бсп-капиталисти се изправят пред стената нещата ще тръгнат в правилната посока.
  • 5 kkokokok

    5 0 Отговор
    Маркс - един велик човек!
    Поклон.
  • 6 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    вземи и прочети внимателно теорията му и тогава плещи глупости по форумите. Това, че всичко се изврати и използва по този начин осначава единствено, че не сме дорасли, нищо друго..
  • 7 гостуващ

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Mediatore, oт глупостите дет си писал личи, че имаш красив, добре изгладен мозък. Да ти помогнем да го посбръчкаш: самдейния труд, за който се споменава в статията е труд, който полагаш с желание, за да сътвориш нещо, без принуда, прави хората щастливи и доброжелателни, създава нещо качествено, което подобрява живота ни. Той е стотици пъти по продуктивен от отчуждения труд, за който също се говори в статията. Отчуждения труд се прилага по принуда и не те вълнува какво ще сътвориш, а само какви пари ще вземеш за това. Така като резултат от труда на много хора сразлични умения (от инженера до монтажника в завода) се появява пералнята, която е програмирана нарочно да изкара не повече от 3 години, при положение, че нищо не пречи да изкара 15г. пак от там се появява и "болестта" депресия у полагащите достатъчно дълго подобен труд (аз лично не мисля че е болест, а естествено следствие от начина, по който сме си организирали живота)
  • 8 гостуващ

    1 0 Отговор
    продължение на 7:
    милионите избити тежат НЕ на съвестта на Маркс, а на съвестта на шайка гадини, които обърнаха теориятя му на 180 градуса и я използваха за да яхнат енергията от недоволството на народните маси. Големият проблем на нашия биологичен вид е, че за да си оправим обществото (в световен мащаб) трябва голямя прослойка от хора, които хем искат, хем знаят как да стане това. Пък сега света е разделен на такива дето искат ама не знаят как и такива дето знаят как ама не искат. Сегашните "битки" мюсулмани срещу християни, руснаци срещу американци, българи срещу турци, евреи срещу неевреи, хомо срещу хетеро, мъже срещу жени, млади срещу стари, бачкатори срещу интелигенти, обичащи кучетата срещу мразещи ги,...Това са манипулирани (изкуствено създавани) конфликти, прилагане на древния тарикатлък "разделяй и владей". Истинския конфликт, който може да унищожи биологичния ни вид е между богати и бедни.