14 Март, 2017 22:09 1 709 3

ЕС обяви амбициозен план за Сирия

  • сирия-
  • ес-
  • федерика могерини-
  • план-
  • война

Брюксел описа как ще помогне за възстановяването на страната след приключването на войната

ЕС обяви амбициозен план за Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

ЕС описа конкретната помощ, която може да окаже при постигане на мирно споразумение, от разминиране до организиране на избори, като изрази надежда, че тези "дивиденти на мира" ще насърчат мирните преговори, предаде ДПА. Брюксел е главният донор в международните инициативи за слагане на край на кризата в азиатската държава.

"Твърде често международната общност не подготвя следконфликтните ситуации. Твърде често има мирно споразумение, а международната помощ не е готова", изтъкна шефът на европейската дипломация Федерика Могерини на пресконференция в Страсбург.

ЕС обяви амбициозен план за Сирия

"Този път обаче искаме да сме готови", добави тя и обясни, че международната конференция за Сирия с участието на 70 делегации в Брюксел на 5 април ще обсъди "как международната общност може да подкрепи бъдещето на страната в помирението и стабилизацията".

В публикуваната днес от ЕК "Стратегия на ЕС за Сирия" Могерини представя редица области, в които ЕС ще може да действа щом политическият преход бъде "истински задействан".

Тя споменава отмяна на санкциите, за да се помогне на Сирия да се възстанови, помощ в организирането на избори и в областта на сигурността (разминиране, изпращане на наблюдатели на примирието, демобилизация на войниците, обработка на използвани в конфликта химически вещества), както и финансова и техническа помощ за "бързото възстановяване на основните услуги на местно равнище (образование, здравеопазване, водоснабдяване, електроподаване, събиране и обработка на отпадъците)".

Европейците искат "да използват това като дивиденти на мира, които биха могли да насърчат страните в Сирия да направят необходимите компромиси и да започнат политически преход", заяви Могерини в Европейския парламент в Страсбург.

ЕС обяви амбициозен план за Сирия

ЕС обяви амбициозен план за Сирия

"ЕС също така има готовност да играе роля в подготовката и подкрепата за безопасни, доброволни и достойни връщания на бежанци и вътрешно разселени хора по домовете им", се казва в текста.

От началото на конфликта в Сирия, в който за шест години са убити над 310 000 души, ЕС и неговите страни членки според Могерини са събрали 9,4 милиарда евро помощ, в това число 900 милиона евро хуманитарна помощ на територията на Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    10 2 Отговор
    Както каза Асад, първо трябва да се справи с терористите, и след това ще го мисли. Та и вие по-добре помислете как да помогнете за справянето с тероризма, дето даже се е запътил към Европа. Най-малкото, може да спрете доставките на оръжия, после и арабелите да ги видите къде за какво дават пари.

    И като си правите сметките, да не забравите да питате и кръчмаря Путин. Иначе ако останер на вас, рискувате да я превърнете в поредния Афганистан!
  • 2 Планът на ЕС

    3 0 Отговор
    Планът на ЕС : да си събуят гащите и да се надупят !!! Гениално !!!
  • 3 ЕС ДАЙ ГЪЗЕЦ

    3 0 Отговор
    ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ИМА ПЛАН !! ДА СЕ НАГ.ЗИ НА АРАБИТЕ !!! МОГЕРИНИ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВА !!
Новини по държави: