15 Март, 2017 18:54, обновена 15 Март, 2017 20:31 1 019 7

САЩ обвиниха руски хакери за атака срещу Yahoo

  • yahoo-
  • хакери-
  • федералната служба за сигурност

Кражбата на потребителски профили през 2014 г. засегна около 500 милиона акаунта

САЩ обвиниха руски хакери за атака срещу Yahoo - 1
Снимка: Shutterstock

Двама руски шпиони са обвинени от Министерство на правосъдието на САЩ за хакерските атаки срещу гиганта Yahoo от 2014 г., съобщи Си Ен Ен. Кражбата на потребителски профили преди три години засегна около 500 милиона акаунта.

По-рано през деня от Yahoo заявиха, че „държавно спонсорирани“ хакери са причинили пробивa от 2014 г. Двамата членове на Федералната служба за сигурност - разузнавателната служба на Русия - са заговорничили с професионални хакери.

Прицел на хакерската атака са били имейл акаунтите на руски и американски държавни служители, руски журналисти и служители на финансови институции и други бизнеси.

"Няма да позволим на индивиди, групи, национални държави или комбинация от тях да компрометират личната пнеприкосновеност на нашите граждани, икономическите интереси на нашите компании или сигурността на страната ни", каза на пресконференция изпълняващата длъжността помощник-главен прокурор Мери Макккорд.

Макар че министерството на правосъдието на САЩ и преди е обвинявало руски хакери за киберпрестъпления (както и срещу хакери, спонсорирани от китайското и иранското правителство), това е първото криминално дело срещу руски правителствени служители, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    8 3 Отговор
    Ще си наYАHOOкам квот си искам,когато си искам,както с искам! И между другото си го преместих в другия крачол.

    Коментиран от #3

  • 2 рашнхакер

    2 4 Отговор
    скоро ще има и ИХООО
  • 3 кроко

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Скрий си го по добре отзад на топличко.
  • 4 Kcaniba

    5 3 Отговор
    Памперси ще има за всички от сърце!!!!
  • 5 Azazel

    6 2 Отговор
    Щом разследването е показало това, вероятно има защо, но за мен основният виновник, заради който бяха пострадали тези 500 млн. акаунта (и мой сред тях), е... Yahoo. Не може огромна компания, пионер в бранша и с претенции да е сред лидерите, да допусне някакви хакери да направят такъв пробив и да научи за него две години по-късно от медиите. Затова, Yahoo от лидер на пазара през 90-те, наскоро беше продаден за цена, по-ниска от тази на някои стартъпи на по 3-4 години, и вече никой го няма за нищо.
  • 6 8888

    1 1 Отговор
    Не знаех, че толкова милиона хора са заночили в Гулаг. Явно за това нолкова просперират.
  • 7 Калоян

    1 3 Отговор
    Удри бай Тръмпе ,смажи азиатското джудже !!!!