16 Март, 2017 10:22 816 1

Съдия блокира нов антиимигрантски указ на Тръмп

  • доналд тръмп-
  • хаваи-
  • указ-
  • мигранти

Според генералния прокурор на Хаваите указът нанася щети по туризма и етническото разнообразие на щата

Съдия блокира нов антиимигрантски указ на Тръмп - 1
Снимки: БТА/АР

Федерален съдия от щата Хаваи блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, предаде ДПА.

Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътници от шест мюсюлмански страни. Същата съдба имаше и предишния указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем.

В ревизирания указ, издаден на 6 март, от списъка беше изключен Ирак. Той предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ.

Според генералния прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска, указът навежда на Хаваите, които зависят от туризма, и нанася щети на етническото разнообразие на щатското население.

Съдия блокира нов антиимигрантски указ на Тръмп

Тръмп настоява, че политиката, която той се опитва да провежда, е от ключово значение за националната сигурност.

"Хавайското" дело е едно от няколко, по които тече процедура и в други американски съдилища, заведени от щатски генерални прокурори и от групировки, защитаващи правата на имигрантите.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър отказа да коментира решението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    0 1 Отговор
    Чичо Дони симулира дейност, че изпълнява предизборните си обещания и хвърля прах в очите на избирателите си!