22 Март, 2017 17:33 2 547 2

Научна война заради Плутон (ВИДЕО)

  • плутон-
  • планета-
  • наса

Учени стартираха кампания Плутон отново да получи статут на планета

Научна война заради Плутон (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Група учени, стремящи се да възстановят статута на планета на Плутон, започнаха кампания да бъде разширена астрономическата квалификация, довела до определянето му като планета-джудже преди 10 години, съобщиха от NASA.

Шестима учени от американски институции изтъкват, че Плутон заслужава да бъде пълноправна планета, заедно с още 110 обекта в Слънчевата система, включително и Луната. В доклад, представен на научна конференция в Тексас, те обясняват, че какво е планета трябва да определят геоложки свойства като формата и повърхностни характеристики.

През 2006 г. Международният астрономически съюз, в усилията си да класифицира новооткрит леден обект отвъд Плутон, прие дефиниция за планета на базата на характеристики, които включват изискването небесното тяло да прочиства орбитата си от други обекти.

Така Плутон и новооткритият обект бяха класифицирани като планети-джуджета. По този начин Слънчевата система остана с осем планети.

Това решение обаче е в разрез с интересите на много планетолози, пише главният автор Кърби Ръниън от университета Джонс Хопкинс. Той обясни, че планетолозите се интересуват повече от физическите характеристики като формата и дали има планини, океани и атмосфера. В този случай дефиницията на Международния астрономически съюз е безполезна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    4 0 Отговор
    Да им имам проблемите, у нас няма какво да ядем :)
  • 2 познавач

    0 0 Отговор
    Чудно, а досега не ги ли смятахте за планети? Размера не е причина, да не се счита тази звезда за планета. Това е любимата планета на Дънов, окултиста. Все за любовта говори, а любовта е производна на симбиозата между Слънцето и Плутон. Без Слънце няма топлина, растения животни хора страдат и умират. Но Плутон е символ на Дяволо, а без дяволък ни любов има ни разводи.