Last news in Fakti

26 Март, 2017 00:00 1 852 7

НАСА тренира за експедицията до Марс (ВИДЕО)

  • наса-
  • марс-
  • червената планета

В космическата агенция бяха направени изпитания на двигателите за бъдещите полети до Червената планета

НАСА тренира за експедицията до Марс (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

НАСА проведе поредните изпитания на модернизирания двигател "RS-25" /Ар Ес-25/, предназначен за ракетата-носител "Спейс лонч систем" и за изстрелването на корабите "Орион" към Марс, съобщи американското космическо ведомство, цитирано от ТАСС.

Тестовете са се състояли на полигона на космическия център на НАСА "Джон Стенис" в щата Мисисипи. Те продължиха 6 минути и 20 секунди. Специалистите все още не дават други подробности и доколко успешно са протекли изпитанията. На видео, публикувано в сайта на НАСА се вижда, че всичко протича нормално.

Модернизираните двигатели "RS-25" имат разчетена тяга от 105 тона при старт от Земята. По-рано те бяха монтирани на космическите совалки, чиято експлоатация приключи през 2011 година след 135 старта. "RS-25" са усъвършенствани, като са снабдени с нов блок за управление, позволяващ осъществяването на съобщения между носителя и двигателя.

Първото изстрелване на кораб "Орион" с помощта на "Спейс лонч систем" е предвидено за края на 2018 година. Полет на човек до Червената планета се планира за средата на 30-те години на този век, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 6 Отговор
    Да ще отидат отатък на Марс.Глупости колкото щеш.
  • 2 USA

    2 2 Отговор
    Изпратихме от земята кораб за милиони, тежащ стотици тонове, а реално на марс ще кацне една "плюнка", трябва непременно да се преразгледа начина на изтрелване на ракети, да се подобри КПДто им, 90% от изратеното изгаря в атмосверата и после в стратосферата това е неприемливо!
  • 3 ДогъзДоган

    2 1 Отговор
    Като унищожихме природата на Земята що да не унищожим и Марс?! Колко му е - става за ядрени отпадъци!
  • 4 гост

    1 3 Отговор
    Пуснаха трейлъра вече? Кой са главните актьори този път? :)
  • 5 tost

    1 3 Отговор
    Те първо да кацнат на луната,пък после да пробат и с Марс.
  • 6 марсианец

    0 0 Отговор
    Юнаци? И ние така тренирахме преди много години, за експедиция до земята. И дойдохме тука и какво да видим? Вие земляните сте по-луди и от нас - тук не е живот! като зверове сте... Сега тренираме дас е завърнем на Марс, ала нема кораби вече. Оставихме ги край горицата около някаква местност Шоплюка му казват и като се върнахме нема кораби?
  • 7 ЧИНИЯ 1

    0 0 Отговор
    ОЩЕ ПРЕДИ ВЕКОВЕ,БЯХМЕ ДОШЛИ НА ЗЕМЯТА.НО КАТО КАЦНАХМЕ В БЪЛГАРИЯ,ДО СЕЛО КЛЮЧ.И КАТО ВИДЯХМЕ ЧЕ ТУКА НЯМА ДА ИМА ОПРАВИЯ,ВИКАМ НА КОЛЕГИТЕ.ДАВАЙТЕ ДА СЕ МАХАМЕ, ЧЕ ТУКА Е МНОГО ЗЛЕ ПОЛОЖЕНИЕТО.