25 Май, 2017 18:07 3 689 18

Москва: Скандалът в България с думите на Путин за писмеността е изкуствен

  • русия-
  • владимир путин-
  • славянска писменост-
  • москва-
  • мария захарова-
  • георге иванов-
  • кирилица
Москва: Скандалът в България с думите на Путин за писмеността е изкуствен - 1
Снимка: БТА/АР

Раздухваният в България скандал във връзка с историята на произхода на славянската писменост е изкуствен, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя каза това в отговор на въпрос на ТАСС за надигналата се в български медии вълна от критики, предизвикани от неправилно изтълкуваните според нея изказвания на президентите на Русия и Македония Владимир Путин и Георге Иванов, при посещението на втория в Москва.

Убедени сме, че такъв светъл празник като Денят на славянската писменост 24 май трябва да помага за сближаването на нашите народи, които почитат Кирил и Методий, и със сигурност не трябва да става причина за раздори и конфликти, да не бъде повод за изкуствено нагнетявани страсти, подчерта Захарова.

Това е изкуствено раздухван скандал, който при "правилна" обработка е напълно способен да внесе някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения, до което, надявам се, няма да се стигне. Разбира се, това едва ли би било от полза за нашите две страни, добави тя.

Москва: Скандалът в България с думите на Путин за писмеността е изкуствен
Снимка: Shutterstock

Тези изявления са необосновани, възможно е да не се е доразбрало за какво ставаше дума, заяви още Захарова.

По време на пребиваването на президента Георге Иванов в Русия за участие в церемонията по връчване на присъдената му награда на Международния обществен Фонд за единство на православните народи бяха направени изявления по тази тема. Никой в Русия - а на мен не ми е известно какво се е говорило в други страни - не се опитва да отрича приноса на Първото българско царство в делото на създаването на славянската писменост, това би противоречало на историческите факти, увери още тя.

В този случай става дума за македонските земи и то за македонските земи като за географско понятие, добави Захарова. Още по времето на Римската империя регионът, където по-късно са се родили и работили светите Кирил и Методий, се е наричал Македония, затова по този въпрос всичко би трябвало да е пределно ясно и понятно, подчерта тя.

Москва: Скандалът в България с думите на Путин за писмеността е изкуствен
Снимка: БТА/АР

Възможно е това да е било неправилно изтълкувано, преведено или поднесено, продължи Захарова.

Нашата позиция по този въпрос беше изложена много ясно. Смятаме, че би било целесъобразно сега да се съсредоточим върху обсъждане на въпросите на двустранното сътрудничество, а не да се търсят поводи за конфронтация, още повече, където такива няма, добави Мария Захарова.

На 24 май в Русия се отбелязва Денят на славянската писменост и култура, а православните християни почитат светите братя св. св. Кирил и Методий, посочва ТАСС.

Живелите през девети век проповедници създават първата славянска азбука. Кирилицата става основа за писмеността на белоруския, българския, македонския, руския, сръбския, украинския и черногорския език, добавя ТАСС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаа

    38 41 Отговор
    Айде пак "македонски език" !?!?!?
    Иначе руснаците никога не са се обяснявали толкова ;)
  • 2 въпросче

    40 43 Отговор
    Захарова като много знаеш кажи кой измисли македонския език.
    Ще се разграничите ли веднъж завинаги от коминтерновските простотии?
  • 3 Atila

    16 8 Отговор
    Не че нещо,но доколкото знам братята Кирил и Методий са родени в Солун или околностите му.Там областта се нарича Тесалия.И пак споменават за македонски език,значи българите сме грамотни знаем минимум 2 езика,а циганите и 3.Да не съм чул за неграмотни цигани.

    Коментиран от #4, #14

  • 4 Morgoth

    25 6 Отговор

    До коментар #3 от "Atila":

    Кирил и Методий, които са написали глаголицата са от Солун и са ромеи. Спекулира се, че евентуално майка им е българка, но по-скоро не е така. Техният ученик Климент Охридски, който е автор на кирилицата е българин роден някъде в географското понятие Македония. Охридски произлиза от това, че е основател на Охридската школа, но се и предполага, че е роден в района.

    Коментиран от #6

  • 5 маша яде бяла каша

    24 21 Отговор
    Няма да се внасят "някакви елементи на напрежение в руско-българските отношения", ако не говорите глупости на първо място!
  • 6 Atila

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    А аз какво съм написал.За произхода може и да се поспори,дали са ромеи,прочети „Седем мита за българската история”на Божидар Димитров.Няма категорични данни,че са ромеи.Иначе за другото си прав,моя грешка е,че не го написах аз
  • 7 IDIL

    4 14 Отговор
    E,aзбуката е измислена от българските роми му ха ха хааа...
  • 8 Глупак

    19 2 Отговор
    Малко известно е и у нас, че и ГЛАГОЛИЦАТА е била официално използвана.
    По времето на княгиня Олга, дъщеря на ц.Борис в Русия се използва глаголицата, пренесена от образованите по това време хора - предимно БОГОМИЛИ.
    Духовен учител на кн. Олга е Черноризец Храбър.
    После по поръчка на българския цар е била създадена и разпространена азбуката от учениците на братята К и М.
    Затова е правилно да се нарича БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ

    Коментиран от #12

  • 9 Киро

    22 23 Отговор
    Ейййй, нагли твари, вместо да се извинят, те пак наглеят бее!
  • 10 све

    26 6 Отговор
    Жалко, че нивото на образуването падна така последните 25г.
    Архивите се отварят, но НПОта плащат за унищожението ни.
    Малко хора биха повярвали днес, че през ком. години бяхме с 3 нива над запада в културата и
    образованието.
    Личен опит
  • 11 IDIL

    9 14 Отговор
    Не бе азбуката е измислена от Ленин хо хо хо...
  • 12 VMORO

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Глупак":

    Доколкото знам глаголица все още се ползва в Хърватия.
  • 13 стоян георгиев

    5 3 Отговор
    българската азбука е измислена от българи и финансирана от българската държава,в последствие тя е възприета от останалите православни държави без гърция.народите на сърбия,румъния,молдова,украина и беларус ,а също и на черна гора освен азбуката получават от българия и стандарти в християнството.кирил и методии не са били българи ,но учениците им които са създатели на кирилицата са били или поне деините от тях,а реалното популяризиране на българската азбука става под давлението на българската държава .областта македония през средновековието обхваща земите околу одрин .

    Коментиран от #15

  • 14 Kim Bu

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Atila":

    '' Малко '' си зле с географията, въобще имаш ли си на представа къде е ТЕСАЛИЯ..? Района за който говориш е Македония - на северозапад от Солун .
  • 15 ААА

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Деси, отново започна с глупостите. Великоморавският княз Ростислав се опитва да направи светите християнски книги разбираеми за неговото славянско население. Първо се обръща към западното духовенство , но получава отказ. Догмите на християнският свят разрешават само 3 утвърдени езика. Тогава Ростислав се обръща към Византия. Византия вижда своя шанс , чрез Източно-Православната си религия и нова Славянска Азбука да приобщи славянските маси. За целта Византия изпраща двамата си "ДИПЛОМАТИ" Кири и Методи- ТОЧНО ТАКА ДИПЛОМАТИ. Съмнително е дори ,да ли те са писали азбуката , НО ТЕ СА НЕЙНОТО ЛИЦЕ И ФАСАДА, и защитават правото да се слави Господ на Великият Християнски Събор . След което Византия изпраща братята във Великоморавия , заедно със подготвени ученици ,да разпространяват азбуката и Светите Книги. Но германското (католическо) духовенство не спи, поема нещата във Великоморавия в свои ръце. Учениците на Кирил и Методи са подложени на гонения , и бягат от Великоморавия. И следващото най- добро място за тях и Византия е ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ , под управлението на Борис-Михаил. Знаем си от историята , че България под управлението на Борис Михаил е била почти васална на Византия, тоест в България се е случвало каквото реши Византия. След което Симеон Велики извоюва обратно независимост , и показва къде е мястото на Византия. Та по това стечение на обстоятелствата ставаме създатели и разпространители на Славянската Азбука.
  • 16 Дедо Грую

    6 13 Отговор
    Е, не се извиниха, но се оправдаха. Пак е нещо. Просто замазаха с крак петното на килима.
    Св. братя Кирил и Методий наистина са дипломати на Византия и са сътворили ГЛАГОЛИЦАТА по поръчка но великоморавския княз Ростислав.
    По произход майка им е гъркиня(за съжаление не мога да си спомня името й), а баща им е от българските боили, намерили убежище във Византия по време на бурния, смутен период преди възшствието на Крумовата династия.
    По време на мисията в хазария се обърнали към Св. Кирил и го попиталли: Какъв си ти и какъв е произходът ти, за да знаем как към теб да се отнасяме?
    На което той отговаря, че дедите му са заемали от най - високите държавни постове и са седяли винаги до царя, но изпадат в немилост и били принудени да потърсят спасение в чужда земя. Справка: "Подбрани извори за българската история" ТАНГРА ТанНакРа ИК и трудове на Б. Димитров
    За да създадеш писменост и преведеш религиозните трудове на съответен език би трябвало езикът да ти е роден.
    След смъртта на двамата братя, немското духовенство провежда голямо преследване и саморазправа с учениците на двамата братя.
    Благодарение на съюзническите отношения на цар Борис първи и Людовиг Немски Благочестиви, те са откупени(били продадени в робство) и докарани в Белград(днешен Белград тогава погранична българска крепост), където били лично посрещнати от боила тарканът на града.
    Един от тези ученици е така наречения Св. Климент Охридски. ТОЙ СЪЗДАВА КИРИЛИЦАТА и я нарича така в чест
  • 17 Дедо Грую

    5 7 Отговор
    продължение на пропуснатото:
    ...на своя велик учител и духовен баща Св. Кирил.
    По нареждане на българския владетел създава книжовна школа в гр. Охрид, от където идва и прозвището му - Охридски.
    За него изрично се споменава, че: "ПРОИЗХОЖДА ОТ БЛАГОРОДЕН МИЗИЙСКИ РОД"(азбирай български).
    Така, че 24 май е ден на българската писменост и култура, създадени от велик и гениален българин (според мен незаслужено недооценен и неспоменаван), специално за нас българите.
  • 18 Албенчо

    4 8 Отговор
    Да разсея неяснотите! Макетата са люлката на цивилизацията. Македония е още от как са динозаврите и хора освен там по земята не е имало. Та са измислили всите азбуки и китайската! Що е език на който се говори то идва от македонскиа. Дедото на тръмп е македонец. На Меркел баба и. На Путин калекото и той македонец. А да не забравяме и огромният принос на македония в откритията! Тва топла вода, тва вазелин , ракети ,самолети, анал.и вибратори тва све маке го е мислило. Макетата са високи 3.4м. И могат да не дишат по 15 часа.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания