6 Юни, 2017 13:41 14 370 20

Германия подготвя мини план ”Маршал” за Балканите

  • план маршал-
  • балкани-
  • балкански полуостров

Планът има за цел да засили регионалните икономики в предстоящите години

Германия подготвя мини план ”Маршал” за Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Германия е изготвила мини план "Маршал" за Балканите, който има за цел да засили регионалните икономики в предстоящите години.

Замисълът е планът да служи и като компенсация за дългото чакане на страните за пълноправно членство в Европейския съюз, твърди белградският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на дипломатически източници.

Вестникът пише, че предложението трябва да бъде обсъдено скоро в Брюксел, където Европейският съвет ще го одобри и ще предостави специален фонд за балканските държави.

Планът е наречен "Берлин плюс" и фондовете за неговата реализация трябва да бъдат осигурени от Европейското икономическо пространство (ЕИП), състоящо се от всички членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, и от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFТА), включваща Швейцария, отбелязва вестникът.

Идеята е да бъде създадено атрактивно икономическо пространство в региона в рамките на няколко години като фондовете ще бъдат използвани за създаване на нови компании и инфраструктурни връзки.

"Берлин плюс" се активира също с цел на намаляване на регионалното напрежение, тъй като Балканите имат голямо значение за Германия от гледна точка на сигурността, пише "Вечерне новости".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кики

    39 36 Отговор
    Отлична новина браво на Германия!
  • 2 гост 2

    28 25 Отговор
    Въпроси: от къде германия ще вземе парите? Защото ако е от ес бюджет, а не от германския федерален бюджет- и аз мога като германия- с чужда парички да купя питка и да я представя като своя питка, купена с моите парички. Ако финансирането е от ЕС бюджет, германия трябва да отстъпи на друга държава водещата роля, защото ВСИЧКИ държави членове участваме във формирането на ЕС бюджет, чрез вноските на нашите държави, които пък се отделят директно на националните ни държавни бюджети.

    Коментиран от #6, #7

  • 3 самовар

    19 29 Отговор
    Германия подготвя план" Маршал" а Русия ....

    преврат!!!
  • 4 BILL

    18 24 Отговор
    Предполагам, че другаря Борисов няма да иска България да се възползва от този плат, за да не дразни Путин.

    Коментиран от #12

  • 5 plama

    33 11 Отговор
    като чуя че някой подготвя план за нас ама никой не ни е питал искаме ли този план,нещо започва да ме съмнява че е в наш интерес...
    апропо,някой помни ли в исторически план някой да е правил нещо за нас безкористно?е,дано наистина да ни мислят доброто...

    Коментиран от #8

  • 6 Azazel

    21 6 Отговор

    До коментар #2 от "гост 2":

    В статията ясно е посочено - "фондовете за неговата реализация трябва да бъдат осигурени от Европейското икономическо пространство (ЕИП), състоящо се от всички членки на ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, и от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕFТА), включваща Швейцария". Германия е най-големият донор в европейския бюджет, но и всички останали държави, в т.ч. и ние, ще участваме с нещо. Мисля, че повечето коментирали не са разбрали новината - този фонд ще е по-скоро насочен към балканските държави, които още не са в ЕС, но пък ние имаме огромна изгода те да са стабилни и демократични, с действаща пазарна икономика, вместо да влязат в нов цикъл на войни и авторитарни режими.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    18 7 Отговор

    До коментар #5 от "plama":

    Никой не очаква да е напълно безкористно. Дори в статията си го пише - Балканите имат значение за сигурността. И не е само това - бедните и корумпирани страни са пречка в развитието на целия ЕС. От общ интерес е ние да сме по-добре.
  • 9 Чича ви

    28 3 Отговор
    Да не мислите, че за България. Готвят за Сърбия, за Босна и Херцеговина(гнездо на радикализъм), Албания(също). Вероятно и Македония ще влезе в списъка. Поради опасност от регионален конфликт. Четете правилно за кого се готви: като компенсация за дългото чакане за прием в ЕС. Ние сме приети, скъпи съграждани - европейци! 10 години вече в България влизат фондове. Да сме ги усвоили.
  • 10 Неутрал

    11 4 Отговор
    Не вярвам в това. Чудя се да не мислят да строят лагери за бежанци в балканските държави, и с този мини Маршал план да компенсират това.
  • 11 Хасан

    11 6 Отговор
    Дай пари за НАТО,дай пари за Берлин плюс...с пенсия от 300лв за кого по напред..немам пари..
  • 12 гост10

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "BILL":

    видно от статията , България участва в плана в частта даване на пари за балканите ..
  • 13 ооооооо

    7 4 Отговор
    Тия парички ще бъдат излапани на 90% от правителствата на тия повечето мюсюлмански държави..
    и после ще дават по ТВ няколко други хора, "подпомогнати", т.е. облажили се от 10-те процента.
    Но така е на Балканите...както и у нас.
    Планът Маршал на щатите след ВСВ подпомогна не само правителствата на държавите от Западния блок, но и крупни структуроопределящи предприятия, които трябваше да дръпнат икономиката.

    Малцина от вас знаят, че и на България е предлагана помощ по плана Маршал, но тя е била отказана от червените ни умници.
    Румъния например, бе далеч по-далновидна и необвързана със СеСеСеРе и получи около 60 локомотива, релси, стомана и оборудване за строеж на пътища и нефтени рафинерии. И всичко това безплатно, разбира се.
  • 14 един там

    12 4 Отговор
    Безплатен обяд-НЯМА.Безплатно е само сиренцето в капана за мишки.ХА-ХА-ХА.
  • 15 onq s konq

    2 9 Отговор
    Защо бе русофили злобни непрекъснато о.ензвате всяка добра евроновина за България?Безплатно очистително ли ви дават от Русия за да имате "материал" ааа?!Как е възможно да "тълкувате" толкова превратно нещата като в случая със замах лишавате България и Румъния от облагодетелстване от плана и набързо раздадохте средствата на Сърбия/?!/ ,Македония и всичко там каквото ви хрумне?Написано е черно на бяло-ПОМОЩТА Е ЗА КОМПЕНСАЦИЯ НА БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ,ЧАКАЛИ ДЪЛГО ЗА ПЪЛНОПРАВНО ЧЛЕНСТВО В ЕС.А какво е "пълноправно членство"? Ами ШЕНГЕН-там,за където с румънците чакаме доста отдавна ,изпълнили сме всички критерии,но все още ни бавят!

    Коментиран от #17

  • 16 Shmeker

    5 0 Отговор
    Тва нас ще ни засегне ли? Щото ние от 11 години сме си членове.. Поне моя член членува в ЕС.
  • 17 на коня под опашката

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Мооа ли да си толкоз....,такъв наивник!
  • 18 onq s konq

    2 1 Отговор
    Добре е да се прави разлика между "ОБИКНОВЕН ЧЛЕН НА ЕС" и "ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН НА ЕС".В момента ние сме си само член-ползваме безмитната политика на съюза,пътуваме безвизово,работим без проблем в територията на съюза ползвайки се от установеното трудово право,но...до там.Същественото е,че НЕ СМЕ ПЪЛНОПРАВЕН ЧЛЕН Т.Е. ПРИЕТИ В ШЕНГЕН и произтичащото от това "неудобство",че НЯМАМЕ ДУМАТА /ПРАВО НА ГЛАС/ ПРИ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СУБСИДИИТЕ В РАЗЛИЧНИТЕ ОТРАСЛИ НА ИКОНОМИКАТА!Пък кого засяга персонално от българите това,кой е наивен...все въпроси,на които ще отговоря простичко и разбираемо-ВИНАГИ Е ИМАЛО "ОТЛИЧНИЦИ" В ДИСЦИПЛИНАТА И ВИНАГИ "ДВОЙКАДЖИИ",за които каквото и да се случи,който и да е на власт,те все са си в блатото.Извинявам се за нелицеприятната откровеност.
  • 19 Червен интернационал

    0 3 Отговор
    Фигурите в световен мащаб се движат от ЧЕРВЕНОТО ЕВРЕЙСКО БРАТСТВО,така че никой не може да ме убеди в противното!
  • 20 БАЙ ГАН4О

    2 0 Отговор
    Ще се спукам от смях.
Новини по държави: