Last news in Fakti

7 Юни, 2017 14:02 1 270 2

Европейската отбрана без Лондон

  • европейска отбрана

ЕК представи предложения за развитието на сектора

Европейската отбрана без Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

ЕК представи предложенията си за развитието на европейската отбрана. Предложенията са част от размисъла за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС ще се срещнат в Прага на 9 юни, за да обсъдят днешните предложения, обхващащи времето до 2025 г.

При сценария "сътрудничество в областта на сигурността и отбраната" държавите от ЕС ще запазят правото си да вземат решения за необходимостта от сътрудничество свободно и поотделно за всеки случай, като ЕС ще продължи да допълва усилията на национално равнище.

Сътрудничеството в областта на отбраната ще бъде засилено, но участието на ЕС в най-отговорните операции ще остане ограничено. Сътрудничеството между ЕС и НАТО ще запази настоящия си формат и структура.

При сценария за "споделена сигурност и отбрана" държавите в ЕС ще обединят някои финансови и оперативни активи за повишаване на солидарността. ЕС ще се ангажира в по-голяма степен със защитата на Европа във и извън нейните границите.

Съюзът ще поеме повече функции в области, като киберсигурността, защитата на границите или борбата с тероризма, както и укрепване на свързаното със сигурността и отбраната измерение на вътрешните политики на ЕС (енергетика, здравеопазване, митнически съюз или космическо пространство). ЕС и НАТО ще засилят взаимното сътрудничество и съгласуване в множество области.

При сценария "обща отбрана и сигурност" се предвижда постепенното определяне на обща политика на ЕС в областта на отбраната, което да доведе до обща отбрана на основание на договора за ЕС. Съществуващите разпоредби дават възможност на група държави от ЕС да преминат на по-високо равнище на европейска отбрана.

При този сценарий защитата на Европа ще се превърне във взаимно подсилваща отговорност на ЕС и НАТО. ЕС ще може да участва във важни операции в областта на сигурността и отбраната, подкрепен от по-високо равнище на приобщаване на силите за отбрана на държавите от Общността.

ЕС ще оказва подкрепа за съвместни отбранителни програми с Европейския фонд за отбрана, и ще създаде специална европейска агенция за научни изследвания в областта на отбраната. Това би спомогнало за създаването на европейски пазар в областта на отбраната, способен да защитава ключовите си стратегически дейности от външни намеси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    9 1 Отговор
    "...което да доведе до обща отбрана на основание на договора за ЕС." - Ето това е истината за България - обединени в Европа заедно всички. Не ни трябват нито ушанки, нито американки...
  • 2 незнайко

    1 1 Отговор
    АКО ВСИЧКИ В ЕВРОПА СЕ ОБЕДИНЯТ ЩЕ БЪДЕМ ВЕЛИКА СИЛА НО ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ "НЕВЕРНИЦИТЕ".
Новини по държави: